Mushamed Alejhi Selam
MushamedAlejhiSelam

Šest pokazatelja da volite Poslanika, a.s.

Ako imate ove osobine, onda je to znak da volite Poslanika:

Kao muslimanima nam je naređeno da volimo Poslanika, s.a.v.s., i  da slijedimo Njegov put bez odstupanja i novotarija u vjeri, kako bismo obožavali Allaha,s.v.t., na način na koji je On naredio. Ponekad, nažalost, naše potvrde ljubavi izostanu ali zbog toga postoje znaci o kojima možemo razmisliti kako bismo analizirali koliko imamo ljubavi za najveće ljudsko biće koje je ikada hodilo Zemljom, neka je Allahov blagoslov i mir na njega.

1. Slijedite Poruku koju je prenio (Kur’an)

To podrazumijeva učenje, izučavanje i implementaciju naredbi Stvoritelja koje su objavljene Njegovom Poslaniku. Vjerovanje u božansku objavu je samo jedan dio vjere, sprovođenje njegovih naredbi je drugi dio.

Savjet- Svakodnevno učiti Kur’an. Učite, razumijte, implementirajte i zapamtite onoliko koliko možete Kur’ana.

2. Volite da slijedite sunnet

Svaki pojedinac se razlikuje u svojoj ljubavi prema sunnetu i samim tim i u ljubavi prema Poslaniku, s.a.v.s.

Što više volite sunnet više ćete pokušati da ga sprovodite u svom životu. Nikada nećete čuti riječi ‘To je samo sunnet’ da izlaze iz vaših usta, prije svega zbog toga što ćete učiniti sve da slijedite njegov put. Umjesto toga, svaki put kada saznate za neki sunnet željno ćete nastojati da ga sprovedete u svom životu. Kada saznate da je nešto u suprotnosti sa sunnetom nastojat ćete da se te radnje klonite kako ne biste upali u novotariju u vjeri.  Također nastojite da sve što svakodnevno radite bude propisano i da ima neku osnovu u Kur’anu i sunnetu.

Savjet- Učite o sunnetu iz autentičnih izvora i sprovodite ga u svom životu.

3. Proučavate njegovu biografiju i potičete druge da je proučavaju

Svaki musliman treba proučavati biografiju Poslanika, s.a.v.s.; njegovu saosjećajnost, ljubav, predanost, iskrenost, ljepotu, njegov uzvišeni karakter, njegovu brigu za ovaj ummet i ono kroz šta je prošao kako bi prenio ovu poruku ostatku svijeta. Ashabi su svoju djecu podučavali siri (biografiji) još u ranom djetinjstvu. Ovo je jedan od najvećih znakova da volite Poslanika, s.a.v.s., jer želite znati više o njemu i njegovom životu. Često ćete susresti osobe koje ga vole da više puta čitaju njegovu biografiju.

Savjet- Proučavajte siru iz renomiranih, autentičnih izvora. U današnje vrijeme postoji toliko izvora da ne postoji izgovor da se ne pročita skraćena verzija sire ili da se barem ne pogledaju video snimci. Nadalje, ohrabrujte svoju porodicu i prijatelje da također proučavaju siru i dijelite dragulje iz svojih proučavanja kako bi potakli druge.

4. Donosite salavat na njega, s.a.v.s.

Izgovarajući ‘Allahume salli ‘alla Muhammed’ u bilo kojoj od odgovarajućih varijacija tražimo od Allaha da pošalje mir i blagoslov na voljenog Poslanika i svaki put kada to uradimo, Allah, s.v.t.,  pošalje na nas deset salavata. Osim toga, svaki put kada ga poselamite melek prenosi vaše selame Poslaniku, s.a.v.s. Konačno, što više donesete na njega salavata bit ćete mu bliži na Sudnjem danu kao i njegovom zauzimanju tog teškog dana.

Savjet- Pokušajte barem se naviknuti da svakodnevno donesete deset salavata na njega tokom jutra i deset navečer, kao i da taj broj dalje povećavate tokom noći i dana, a posebno kada ga se sjetite ili se spomene njegovo ime, sallallahu alejhi ve selem.

5. Volite stvari koje je on volio i osobe koje je on volio

To uključuje ibadete (poput posta ponedjeljkom i četvrtkom, noćnog namaza), bezbrojne sunnete (poput korištenja misvaka), kao i ljubav prema osobama koje je on volio i koji su njega voljeli, poput Ebu Bekra, Omera, Osmana, Alija, njegove cijele porodice i svih ashaba. Ovo je lakmus test za mnoge koji tvrde da vole Poslanika ali vjeruju u izmišljotine protiv njegovih plemenitih ashaba.

6. Često se sjećate njegovog života i želite da budete s njim

Kada volite neku osobu onda često o njoj i razmišljate. Što više volite Allahovog Poslanika, s.a.v.s., to ćete se više ugledati na njegov život i više ćete moliti Allaha da vas s njim spoji na onom svijetu, na najvišim deredžama Dženneta.

Allahu naš, podari nam istinsku i potpunu ljubav prema Poslaniku i njegovom sunnetu i učini da na ovom svijetu slijedimo njegov put i da se s njim susretnemo na onom svijetu.

Napisao: Sulejman Salem

Prijevod i obrada: IslamBosna.ba

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Poučna priča o ženi koja je “ugostila” tri nepoznata gosta

Jedna žena je pred svojom kućom ugledala tri nepoznata musafira, pa im je rekla: „Vidim …

error: Oo !!