ZivotnaVatra
ZivotnaVatra

Vjerujte, životni požari mogu biti hladni i spasonosni kao što su bili Ibrahimu, a.s.

Ovo je moj pronalazak Dženneta

Dobar dio života sam pokušavala pronaći sklad između poteškoća i olakšica. S jedne strane, stalno nam se govori da nije lahko ostati na pravom putu i da to zahtijeva borbu i žrtvu. Ali s druge strane, kao ljudi, mi žudimo za lagodnošću.

Ono što sam shvatila je da na pravom putu uvijek ima izazova, testova i iskušenja. Bude i poteškoća i oluja. Ali, ako Allah želi, unutar poteškoće može postojati olakšica. Onaj koji utočište potraži kod Allaha, ostaje suh čak i pri najvećoj oluji. Vani može padati kiša, ali je u Allahovom utočištu suho. Vani može biti oluja, ali unutar vas samih postoji smiraj. Čak i  životni požari mogu biti hladni i spasonosni (berden ve selamen), kao što su bili Ibrahimu, a.s.

Znači da je moj fokus bio pogrešan.

Pokušavala sam Džennet, savršen svijet bez oluja i požara, uspostaviti s vana. Ali takvo nešto ne postoji na dunjaluku. Morala sam promijeniti svoj fokus. Džennet- taj svijet smiraja- može postojati unutra. Vaše utočište je unutar vas samih. Niko vam to utočište ne može oduzeti. Nijedna oluja ga ne može uzdrmati. Nijedna kiša ga ne može doseći.

Radite na tome da izgradite takav džennet. Na tome da uđete u takav džennet. I onda ćete imati džennet u ovom i onom životu.

Napisala: Yasmin Mogahed

Prijevod i obrada: IslamBosna.ba

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Milioneru koji je donirao djeci sa invaliditetom kolica, potekle suze kada mu je jedan dječak uputio ovu poruku:

Iz tog odgovora naučio sam značenje istinske sreće i on je u potpunosti promijenio moj …

error: Oo !!