Kuran Lijek
KuranLijek

Efektivan lijek za sve bolesti:

Za svakog onog koga je Allah opskrbio razumijevanjem Njegove Knjige…

Znak bolesnog srca jeste njegovo izbjegavanje korisne ishrane ka štetnoj ishrani, i njegovo izbjegavanje korisnog lijeka ka štetnom lijeku. Možemo reći da smo ovdje spomenuli četiri stvari:

– korisnu ishranu i

– koristan lijek,

– štetnu ishranu i

– uništavajući lijek.

Zdravo srce daje prednost korisnom, ljekovitom – nad štetnim, a bolesno srce suprotno tome.

Najkorisnija ishrana jeste opskrba imana, a najkorisniji lijek jeste lijek Kur’ana. U svakoj od ove dvije stvari se nalazi opskrba i lijek, pa onaj ko bude tražio izlječenje u nečemu drugome mimo Kur’ana i Sunneta, takav je od najvećih neznalica i najzabludjelih ljudi.

Rekao je Allah:

„Reci: On je onima kuji vjeruju uputa i lijek. A oni koji ne vjeruju – u ušima njihovim gluhoća je, i slijepi su za njega! Oni kao da se iz daleka dozivaju.“ [1]

I rekao je:

„Mi objavljujemo u Kur’anu ono što je lijek i milost vjernicima, a zulumćarima on samo povećava propast.“ [2]

U ajetu Allah je spomenuo riječ “من” koja objašnjava vrstu, a ne to da je nešto iz Kur’ana lijek – što znači da je ceo Kur’an lijek.

I rekao je:

„O ljudi, već vam je stigla opomena od Gospodara vašeg, i lijek za vaša srca, i uputa i milost vjernicima.“ [3]

Kur’an je potpuni lijek za sve srčane i tjelesne bolesti, kao i za dunjalučke i ahiretske bolesti, ali nije svako sposoban da se njime liječi.

Ako se bolestan lijepo liječi Kur’anom, i njime pogodi svoju bolest – sve to uz iskrenost, iman, potpuno primanje (Kur’an kao lijek), čvrsto ubjeđenje i ispunjavanje uslova – ne postoji bolest koja bi se oduprla Kur’anu.

Kako je moguće da se bolesti odupru govoru Gospodara Zemlje i neba, koji, ako bi bio spušten na brda – srušio bi ih, ili ako bi bio spušten na Zemlju – raskomadala bi se?!

Ne postoji nijedna bolest, bilo srca ili tijela, a da u Kur’anu ne postoji put koji upućuje na njegov lijek, njegov uzrok i zaštitu od njega.

Ovo je za svakog onog koga je Allah opskrbio razumijevanjem Njegove Knjige.

(Šerh akidetu Tahavije, str. 276.)

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Tri djela čiju nagradu zna jedino Uzvišeni Allah

U brojnim kur’anskim ajetima i hadisima Allahovog Poslanika, s.a.v.s., govori se o nagradi za određena …

error: Oo !!