Jetim Velikodusnost
JetimVelikodusnost

Siroče (jetim) ga nadmašilo u velikodušnosti

Kako je siroče nadmašilo poznatog darežljivca u svojoj plemenitosti

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Čovjek je pitao Hatima el-Ta’ia, vođu plemena Ta’i, koji je u predislamsko doba bio poznat po darežljivosti i velikodušnosti: “Da li te je neko pobijedio i nadmašio u plemenitosti i velikodušnosti?”

Rekao je: ”Da, nadmašio me je u velikodušnosti jedan mladić iz plemena Ta’i koji je bio siroče (jetim). Naime, on je imao deset ovaca i jedanput sam svratio kod njega i on je odmah zaklao jednu ovcu kako bi me ugostio. Ispekao je meso i servirao jelo.

Meni je, kao poseban specijalitet, ponudio ovčiji mozak. Kada sam probao njegov specijalitet, rekao sam: ‘Tako mi Boga, ovo je vrlo ukusno!’ Nakon toga, mladić je otišao i zaklao preostalih devet ovaca da bi meni pripremio i donio njihov mozak, a ja to nisam znao.

Kad sam izašao iz njegove kuće, vidio sam mnogo krvi oko kuće i saznao sam da je on zaklao sve ovce koje je imao kako bi mene ugostio.

Upitao sam ga: ‘Zašto si to učinio?’ Odgovorio je: ‘Svidjelo ti se nešto što ja posjedujem, pa kako da budem škrt prema tebi.”’

Čovjek je upitao Hatima el-Ta’ia: ”Kako si mu uzvratio na njegovu velikodušnost?” Odgovorio je: ”Poklonio sam mu tri stotine crvenih deva i pet stotina ovaca.” Čovjek je rekao: ”Pa, ti si mnogo velikodušniji i plemenitiji od njega!”
Hatim el-Ta’i rekao je:

”Ne, on je velikodušniji, jer je on meni donio sve što je imao, a ja sam njemu dao neznatni dio moga bogatstva.

saff.ba

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

HEROJ IZ NOVOG PAZARA: SENAD ŽENI INFICIRANOJ KORONAVIRUSOM DAO VJEŠTAČKO DISANJE

Ko bi se usudio na ovaj korak? Senad Dautović je jedan od 50 volontera koji …

error: Oo !!