ImanIIslamUbjedjenje
ImanIIslamUbjedjenje

A da li ste vi ubjeđeni u svoj iman i islam?

Naš najveći problem je kada mislimo da dobro radimo i da smo najbolji muslimani

Kada smo ubjeđeni u svoj iman i vjeru, tada smo najranjiviji i šejtan nam zadaje najteže udarce. Nažalost, niko to ne uvidi dok ne bude prekasno.
Allah nam govori kako su ashabi ostavili Poslanika, s.a.v.s., da stoji na minberi kako bi dočekali karavanu s robom koja je došla u Medinu. Samo 12 njih je tog petka ostalo u mesdžidu s Poslanikom, s.a.v.s..

Allah kaže: Ali kad oni kakvu robu trgovačku ili veselje ugledaju, pohrle mu i tebe ostave sama da stojiš. Reci: “Ono što je u Allaha bolje je i od veselja i od trgovine.” – A Allah najbolju opskrbu daje. (el-Džumu’a, 11.)
Ako su ovo uradilii veliki ashabi dok im je Poslanik, s.a.v.s., držao hutbu tokom džuma-namaza, šta će se nama dogoditi na ovom svijetu sa svim ovim stvarima koje nam odvlače pažnju, bez Poslanika među nama koji bi nas upućivao?

Naš najveći problem je kada mislimo da dobro radimo i da smo najbolji muslimani! Toliko smo sigurni u sebe da iskreno vjerujemo da nikada nećemo zalutati. Istina je da smo gori od pojedinih munafika u vrijeme našeg Poslanika!
Među nama ima muslimana čiji islam visi o koncu. Oni tvrde da su uspostavili balansiraju između islama i života. Puno njih je davno izašlo iz islama, ali to ne znaju ili barem ne žele to znati.
Svakodnevno moramo sumnjati u sebe, provjeravati se i vagati. Moramo moliti Allaha i preklinjati Ga da nas učvrsti na Kur’anu i sunnetu prije nego što završimo kao prikriveni licemjeri.

O Ti koji okrećeš srca, učvrsti naša srca na Kur’anu i sunnetu i učini da u Džennetu budemo u društvu našeg Poslanika, s.a.v.s.
Nemoj zaboraviti da podijeliš hair!

Napisao: Assim el-Hakim
Prijevod i obrada: IslamBosna.ba

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Lejletul Miradz mubarek noc

Muslimani u nedjelju (27.02.2022) dočekuju odabranu noć Lejletu-l-Miradž

Šta za muslimane predstavlja ova noć? Noć Lejletu-l-Miradž za pripadnike islama predstavlja noć putovanja poslanika …

error: Oo !!