Muslimani Njemacka
MuslimaniNjemacka

Pogledajte šta je Njemačka Vlada predložila za muslimanske vjernike

Vjerski porez u Njemačkoj i za muslimanske vjernike

Političari vladajuće koalicije koju čine Kršćansko-demokratska unija i Socijaldemokratska partija zauzeli su se za uvođenje vjerskog poreza u Njemačkoj i za muslimanske vjernike čime bi se omogućilo neovisnije finansiranje rada džamija u Njemačkoj koje se trenutno financiraju novcem iz inozemstva, javljaju njemački mediji.

“Cilj nam mora biti oslobađanje islama u Njemačkoj od uticaja iz inozemstva i jača orijentacija na izvore u Njemačkoj”, rekao je potpredsjednik zastupničkog kluba demokršćana, Thorsten Frei u razgovoru za dnevnik ‘Die Welt’. On je zaključio da bi uvođenje poreza za muslimanske vjernike, po uzoru na crkveni porez koji plaćaju vjernici protestantskih i katoličkih crkava u Njemačkoj, bio ‘prvi korak u pravom smjeru’.

I manji partner u vladi Angele Merkel, Socijaldemokratska partija, zalaže se za proces odvajanja islamskog vjerskog života u Njemačkoj od uticaja iz inozemstva piše Hina.

“Ideja da se muslimanske vjerske organizacije u Njemačkoj odvoje od finansija iz inozemstva je vrijedna rasprave”, rekao je stručnjak Socijaldemokratske partije za unutrašnjo-politička pitanja, Burkhard Lischka za ‘Die Welt’. On vjeruje da bi se time smanjila mogućnost radikalizacije vjernika.

Podrška ideji odvajanja od uticaja na njemačke džamije preko finansija dolazi i od nekih liberalnih vjerskih zajednica poput nedavno osnovane Ibn-Rušd džamije u Berlinu koja se, između ostalog, zalaže i za ravnopravniji tretman spolova.

Džamije u Njemačkoj koje okupljaju turske vjernike, koji s preko dva miliona članova čine najveću nacionalnu islamsku zajednicu u Njemačkoj, stoje pod kontrolom turskog udruženja Ditib koja je direktno podređena turskoj vladi.

U prošlosti je bilo žestokih kritika na račun Ditiba, između ostalog i zbog toga jer su imami ovih džamija špijunirali navodne protivnike režima predsjednika Tayyipa Recepa Erdogana.

S druge strane postoji čitav niz džamija koje stoje pod direktnim uticajem zaljevskih zemalja poput Saudijske Arabije i u kojima se njeguju izuzetno konzervativne forme islama. U takvim džamijama su bili aktivni i kasniji napadači na Sjedinjene Američke Države 11. septembra 2001. a i napadač na berlinski božićni sajam 2015. je pripadao krugu jedne radikalne džamije u Berlinu.

Portal Svjetlo Dunjaluka

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Znate li od kad je ‘polumjesec’ simbol vjere islama? To je uvedeno poslije Poslanika a.s.

Šta znači polumjesec na munarama, od kada datira, i ko je uveo taj simbol na …

error: Oo !!