Dova protiv teških bolesti. Podijelite ovu Poslanikovu dovu, i zaštitite sebe i djecu

”DOVITE MI, JA ĆU VAM SE ODAZVATI…”

Dova (molitva, molba) je vrlo važna stvar u životu svakog čovjeka. Po učenju islama ona se upućuje isključivo Stvoritelju, Allahu Uzvišenom. Kaže se da je dova: ,,tihi razgovor čovjeka sa svojim Gospodarom”.

DOVA PROTIV TEŠKIH BOLESTI (‘Corona’) “Allahumme inni euzu bike minel-beresi vel-džununi vel-džuzami ve min sejj’ii-l-eskami!” (Allahu, utječem Ti se od gube, i od ludila, i od šuge, i od zlih bolesti.” (Ebu Davud)

Ona je duhovna snaga vjernika, a također je oslonac za svakog nevoljnika. Preporučuje se upućivanje dove u svim životnim prilikama, i kad smo zdravi i kad smo bolesni, te i onda kad smo u izobilju isto kao i onda kad smo u nekoj potrebi. Allah Sveznajući voli da čuje glas Svog roba u kom Ga moli za neku od svojih potreba. O tome nam govori mnoštvo kur’anskih i hadiskih predaja.

”Kada te upitaju o Meni Moji robovi, ti im reci da sam Ja blizu, uslišavam dovu onoga koji moli, kada Me zamoli, pa nek se i oni Meni odazovu i neka Me vjeruju, ne bi li na Pravom putu bili!” (El-Bekare, 186)

”Gospodar vaš je rekao: ”Molite me (dovite mi), Ja ću vam se odazvati, a oni koji iz oholosti neće da Mi se dovom obrate, unići će u Džehennem poniženi!” (El-Gafir, 60)

”Allah ima Svoja lijepa imena, pa Mu se njima obraćajte i molite!” (El-E’araf, 180)

”Kome je drago da mu se Allah odazove u tegobama i nevolji, nek se mnogo Allahu obraća kada je u izobilju.” (hadis)

“Kada Allah Svevišnji zavoli nekog Svog roba, On kaže melecima: “Povećajte mu iskušenje”, a meleci tada začuđeno uzvrate: “Gospodaru naš, taj čovjek je jedan od Tvojih dobrih robova?” “Znam – odgovara im Allah – ali poželim da ga čujem kada Mi se skrušeno obraća u dovi.” (Buhari)

Iz navedenih predaja jasno možemo vidjeti svekoliku važnost i značaj dove za svakog od nas ponaosob.

Dova je sunnet i običaj Božijih poslanika i vjerovjesnika. Ona predstavlja iskazivanje ljudske nemoći i pokornosti pred Sveznajućim Gospodarom. Allah dž.š. je naredio ljudima da Mu se ponizno mole i obećao im je da će udovoljiti njihovim dovama, bez obzira koliki njihovi grijesi bili.

Adabi i uvjeti dove

– Čuvanje od harama u jelu, piću i oblačenju

– Po mogućnosti se okrenuti prema kibli

– Doviti u odabrana vremena kao što su Dan Arefata, , mjesec Ramazan, petak, zadnja trećina noći, vrijeme pred zoru, u toku sedžde, u toku padanja kiše, u periodu između ezana i ikameta, kada se sukobe dvije vojske, prilikom žestokog straha, kada se srce posebno razniježi.

Uvjeti dove su:

– prisutnost srca onoga koji uči dovu

– iskazivanje iskrene skrušenosti pred Gospodarom,

– da se ne moli za nešto što predstavlja grijeh ili kidanje rodbinske veze,

– da se dova uči s uvjerenjem da će mu ista, Božijom voljom, biti i uslišana.

Dove treba ponavljati više puta i u istima biti ustrajan. U dovi treba početi sa sobom, a zatim u svom obraćanju skrušeno moliti i za svoju porodicu, rodbinu, prijatelje, te ostale nama drage osobe U islamskim izvorima navodi se podatak da se posebno uslišavaju dove roditelja za svoju djecu, dove postača, dove putnika, dove onih kojima je učinjena neka nepravda (nasilje i zulum), te dova muslimana za svog brata muslimana koji je u odsutnosti.

Dove ne moramo započinjati euzom i bismilom, niti ih završavati sa Fatihom, kako je to svojevremeno neko ubacio u praksu i nepotrebnu naviku naših muslimana.

Dova se počinje sa hamdom (zahvalom) i salavatom, te se na taj način i završava.

Nekad se dove uče spuštenih, a nekada podignutih ruku ka nebu, ovisno o kojoj situaciji i kojoj dovi je riječ.

Najčešće se ruke podižu okrenute prema nebu u dovama između ezana i ikameta, nakon namaza, te nekim skupnim dovama na koje prisutni govore Amin, aludirajući na sadržaj koji uči prisutni imam ili neko od učenih muslimana (npr. Kunut-dova kod pojedinih pravnih škola, ikrar-dova za ispraćaj hadžija ili slično).

Prilikom svakodevnih zikrova i dova (poput dove nakon buđenja, kihanja, dove za oprost grijeha nakon sijela, početne dove u namazu, te dove na sjedenju nakon salavata) ne dižemo ruke prema nebu.

Muslimanima se preporučuje, pored ustaljenih dova koje upućuju svome Gospodaru, da često uče zikrove spomenute u sunnetu Muhammeda s.a.v.s., te da redovito donose istigfar i salavate.

Allahu moj, učini da se međusobno volimo u ime Tebe, da Ti redovno ibadet činimo, i da u svojim dovama budemo iskreni, kako bi nam ih Ti, o Sveznajući i Svemilosni, bez odlaganja uslišao. A ako nam njihovo ispunjenje i odgodiš ili nam neku od njih na dunjaluku i ne uslišaš, daruj nam, zbog naše iskrenosti i pokornosti, umnogostručenu nagradu na Dan kad nam svako dobro djelo bude bitno i značajno. AMIN!

Autor: Admir Iković

Akos.ba

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Onaj koji uči ovu dovu, Allah dž.š., će mu dati da lijepo živi

Dova ili molitva predstavlja izravno obraćanje čovjeka svom Stvoritelju. U vjerskim učenjima je dat poseban …

error: Oo !!