Smještena na obali Atlantskog okeana: Pogledajte očaravajuću džamiju Hasana II u Maroku! / Video

Džamija sa najvišom munarom na svijetu je džamija Hasana II u Maroku, Kazabalanci sa visinom od 210 metara. Posebnost ove džamije pored najvišeg minareta na koji se može ići liftom je lokacija, a to je da je smještena na obali Atlantskog okeana i gotovo pola građevine leži iznad vode Atlantika što se lijepo vidi iz unutrašnjosti džamije s obzirom da je jedan dio poda staklen pa se može vidjeti morska voda.

S vrha minareta je svaku noć jaki laser uprene u smjeru Mekke, odnosno Ka’be. Sva vrata džamije su napravljena od titanijuma kako ne bi korozirao od morske vode i kako se ne bi boja mijenjala. Drvo cedar je korišteno za plafon koji se otvara za vrijeme ljetnih dana pošto džamija nema ventilaciju pa kad dođe 25.000 vjernika, koliko može primiti džamija, mora im se dati zraka. Taj krov teži 1.100 tona i ručni je rad.

Za pravljenje jednog metra krova bila su potrebna četiri dana. Džamija je završena za šest godina, od 1987. do 1993., pošto je 2.500 radnika i 10.000 zidara radilo 24 sata dnevno. Lusteri su od venecijanskog stakla, manji teže po 400, a oni veći 800-1.100 kilograma. Spolja, na platou, ima mjesta za 80.000 vjernika. Iako ova džamija po svome vanjskom i unutrašnjem izgledu izaziva fascinaciju i divljenje, potrošenih cca 800 mil.dolara je izazvalo nezadovoljstvo među stanovništvom Kazablanke.

bhdijaspora

Podijelite ovaj članak
error: Oo !!