Sahrana Dzenaza
SahranaDzenaza

Digla kredit da sahrani muža. Jesu li ove cijene dženaza visoke ili pak prihvatljive?!

Ovo je bosanskohercegovačka realnost. Smrt je skupa i ne pita koliko novaca imate u džepu, niti koje ste vjere. No, upravo od te vjere ovisi koliko će vas koštati odlazak pod zemlju. Vas ili vaše najmilije. Tako recimo sahrana katolika i pravoslavca košta od jedne do tri prosječne plate, ili čak devet minimalnih penzija – naravno ukoliko želi najkvalitetniju uslugu.

Skromne sahrane, naravno jeftinije su. ‘Sahrane su od 600KM do..može biti 3.000 KM sve zavisi šta je. Cijenu diktira cijena sanduka odnosno opreme. Opremu imamo od 250KM do 3.000 maraka,” rekao je Faruk Latifagić, direktor JKP ”Komemorativni centar” Tuzla. Ova cijena podrazumijeva pogrebne usluge, dok se posebno plaća vjerski obred koji je 100 KM kako za katolike tako i za pravoslavce. Katolici plaćaju i održavanje groblja čija je cijena 20KM na godišnjem nivou, a kada se izmire dugovanja slijedi čin sprovoda. Iako smatraju da vjerski obred nije skup, u samostanu su svjesni da konačna cijena zna biti visoka, prvenstveno jer i cijene grobnih mjesta znaju varirati.

”Za naše prilike vjerovatno jeste skupo. Te cijene grobnih mjesta znaju doći do 800 KM. Upoređujući se sa zapadnim zemljama to je jeftino čak,” kazao je Fra Božidar Štrkalj, tuzlanski samostanski i župni vikalj. Uporedimo li cijene sa zapadnim one zaista jesu jeftinije, ali da li su plate i penzije slične? No, ono što je zasigurno slično jeste religijska tradicija naroda u BiH. Tako se uz katoličanstvo i pravoslavlje i islam smatra abrahamskom religijom – obzirom da su potekle iz istog vrela i semitske tradicije, slijedeći Abrahama/Ibrahima.

Osim ove sličnosti, postoji još jedna; to je cijena ukopa sljedbenika ovih religijskih tradicija u Tuzli. Cijena dženaze  ”Sa ukopnim mjestom dženaza košta oko 1.000 KM, sa ukopnim mjestom i kopanjem,” objasnio je Faruk Latifagić, direktor JKP ”Komemorativni centar” Tuzla. U ovu cijenu ulazi sve osim vjerskog obreda, koji se opet posebno naplaćuje. Kada su u pitanju vjerske zajednice i pogrebna društva, katolici i pravoslavci nemaju svoja pogrebna društva, dok Medžlis Islamske zajednice Tuzla ima preduzeće za proizvodnju, trgovinu i pogrebne usluge ”Revda”.

Cijena dženaze, koja se obavlja u saradnji sa Medžlisom zavisi od toga da li je osoba član IZ-a. Članstvo se plaća 100 KM na godišnjem nivou, a kada se članarina plaća u kontinuitetu jednu deceniju – ostvaruje se popust, piše RTV SLON.

„U zadnje vrijeme je to bilo do 10 godina članstva omogućuje se popust do 100% na vjerske i pokopne usluge,” rekao je Hasan-ef. Spahić, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Tuzla. No, postoji mogućnost da će biti naplaćene određene dodatne usluge od 100 KM do 200 maraka. Uz to se plaća i rezervacija ukopnog mjesta na pojedinim mezarjima, dok je na nekim ono obezbijeđeno. No, u slučaju da niste član i da ne plaćate članarinu; stvari onda ipak drugačije stoje…

”Oni koji nisu članovi moraju platiti pristupnu naknadu, zato što nisu bili članovi jer ova Islamska zajednica postoji radi članova IZ,” objašnjava Spahić. Ta pristupna naknada košta 800KM, dok konačna cijena iznosi do 2.500 KM. Ovakva pogrebna politika Medžlisa dovela je do povećanja učlanjenih porodica kojih sada Medžlis IZ Tuzla ima oko 15.000, ističe ef. Spahić.

Uzevši u obzir ove cijene koje, kao što smo vidjeli znaju premašiti i 2.000 KM, vjerske poglavare smo upitali: šta u slučaju da osoba ne može da plati sahranu svog bližnjeg, obzirom na tešku socijalno – ekonomsku situaciju. Odgovor je i u ovom slučaju identičan. ”Država snosi troškove ukopa, a vjerske usluge mi dajemo besplatno,” objasnio je ef. Spahić. U konačnici, dok pogrebna društva i vjerske zajednice objašnjavaju da ipak i oni moraju svoju administraciju plaćati od usluga koje nude, za sve društvene učesnike su sigurne dvije stvari: a to je smrt i priprema za nju u koju u našim okolnostima očito spada i velika finansijska priprema.

Za nju se građani moraju pripremiti godinama unaprijed: od obezbjeđivanja grobnog mjesta do članarine ili pak do ostavljavanja velike svote novca jer ipak…ovdje je i smrt na cijeni!

Tuzlanski

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Otac četvero djece kojima je majka umrla, mora u zatvor zbog sječe šume. “Gdje ću smjestiti djecu dok to ne odslužim?!”

Samohrani otac četvero djece Elvedin Ahmetović iz Grabovaca kod Velike Kladuše, kojem je supruga Indira …

error: Oo !!