Želite li da 70.000 meleka uče salavate za vas po čitav dan? (Hadis bilježi Tirimizi / Vjerodostojnost hadisa)

M’akel ibn Jesara, radijallahu anhu, prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao:

“Ko prouči kada osvane tri puta EUZU BILLAHI ES-SEMI’IL EL-ALIM MINEŠŠEJTANIRRADŽIM, a zatim prouči zadnja tri ajeta iz sure El-Hašr,

Allah zaduži 70000 meleka da donose salavat na njega sve dok ne omrkne, a ako umre tog dana umrijeće kao šehid, a ko to prouči kada omrkne na istom je stepenu.”

(Et-Tirmizi – garib)

VJERODOSTOJNOST HADISA

Esselamu alejkum. Zanima me koliko je vjerodostojan hadis u kojem Muhammed , sallallahu alejhi ve sellem, govori da ko prouči dole navedenu dovu da Allah zaduži 70.000 meleka da ga blagosiljalju taj dan, a ako preseli taj dan preselio je kao šehid?

Dova glasi:

Euzu billahis-semi il – alim mineš – šejtanir-radžim.
Euzu billahi mineš-šejtanir-radžim
Neste izu billahis-semi il -alim mineš-šejtanir-radžim ila jevmid-din.
Bismillahi rabbil.erdi ves-sema.
Bismillahil-lezi la jedurru mea smihi šej un fil-erdi ve la fis-sema ve huve-semi ul -alim.(3x)
Allahu hajrul-fatihine bi hurmeti ve bereketi bismillahir-rahmanir-rahim
Huvallahul-lezi la ilahe illa hu, alimul gajbi veš -šehadeh,huver-rahmanur-rahim.
Havallahu-lezi la ilahe illa hu,elmelikul – kuddusus – selamul – me muinul – muhejminul – azizul – džebbarul – mutekebir.
Subhanallahi amma jušrikun.
Huvallahul – halikul-bariul-musavviru lehul-esma ul -husna.
Jusebbihu lehu ma fis-semavati vel-erd, ve huvel-azizul – hakim.

Alejkumusselam. Ovaj hadis bilježi Tirmizi, Ahmed, Bejheki u “Šuabul-iman”i Taberani od M’akel ibn Jesara, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Ko prouči kada osvane tri puta EUZU BILLAHI ES-SEMI’IL EL-ALIM MINEŠŠEJTANIRRADŽIM, a zatim prouči zadnja tri ajeta iz sure El-Hašr, Allah zaduži 70000 meleka da donose salavat na njega sve dok ne omrkne, a ako umre tog dana umrijeće kao šehid, a ko to prouči kada omrkne na istom je stepenu”. Kaže Tirmizi da je ovaj hadis hasen (dobar) ali da nije poznat osim u ovom rivajetu. Kaže imam Nevevi za ovaj hadis da su učenjaci složni na njegovoj slabosti. Slabim su ga takođe ocijenili šejh Albani i Šuajb Arnaut.

Razlog slabosti ovog hadisa je slabost ravije Halid ibn Tahmana za koga kažu Ibn Me’in i ostali da je slab. Takođe, ravija ovog hadisa Nafia ibn Ebi Nafia, ako se pod njim misli na Nefi’u ibnul-Harisa on je, kako kaže Ebu Davud, čiji se hadis ostavlja. A ako se misli na nekog drugog onda je to nepoznati ravija čija pouzdanost nije poznata.

Prema tome, sened ovog hadisa je veoma slab i nema drugih rivajeta koji ga podupiru, te kao takav ne može biti dovoljan dokaz da bi se radilo po njemu. Ve billahi tevfik.

Na pitanje odgovorio: dr. Zijad Ljakić
Preuzeto sa stranice: http://www.n-um.com

Podijelite ovaj članak
error: Oo !!