PREMIJER KANADE: ”MUSLIMANI SU NAJVEĆE ŽRTVE TERORIZMA”

Premijer Kanade, Justin Trudeau, je nedavno odgovarao na pitanja građana u emisiji snimanoj u gradskoj vijećnici u Otawi …

Tom prilikom, je, bez direktnog spominjanja njegovog imena, oštro kritikovao izjavu Donalda Trumpa o privremenom uvođenju zabranje imigracije ljudi iz muslimanskih zemalja dok se ne uradi ponovna procjena stanja.

Odgovarajući na pitanje: „Da li ćete se usprotiviti Donaldu Trumpu i osuditi njegov govor mržnje?“, Trudeau je naglasio svoje čvrsto vjerovanje da su kulturna i religijska raznolikost izvor snage, a ne slabosti, te da muslimane ne treba kriviti zbog terorističkih napada koje sprovodi ISIL i druge grupe, jer su ‘muslimani najveće žrtve terorizma’.

U nastavku slijedi prijevod njegovog odgovora:

„Kao prvo, mislim da je veoma važno da se neko ko je na mojoj poziciji ne miješa u izborni proces u drugoj zemlji. Tako da ću biti veoma oprezan oko uključivanja u ovu temu iz razloga što smatram da je važno za Kanađane, za poslovanje naših građana, za prosperitet Kanade da imamo pozitivan odnos s bilo kime koga Amerikanci odaberu za predsjednika.

Međutim, nikoga ne treba čuditi da se oštro protivim politici razdvajanja, politici straha, politici netolerancije ili retorici mržnje. Zauzeo sam veoma oštar stav prema politici prijašnej vlade koja je igrala opasne igre oko nikaba i građanskih pitanja.

Smatram da Kanada i bilo koje moderno društvo najbolje funkcionišu onda kada prihvatimo da je raznolikost izvor snage, a ne slabosti; da su naše sličnosti uvijek veće od stvari u kojima se razlikujemo. Ako dopustimo da političari uspijevaju tako što plaše ljude, mi u stvarnosti nećemo biti ništa više sigurniji nego prije.

Strah nas ne čini sigurnima. Strah nas čini slabima. I u ovom momentu kada postoje razlozi za zabrinutost oko sigurnosti širom svijeta i u domovini, potrebno je da se fokusiramo da naše zajednice budu sigurne i ujedinjene, umjesto da gradimo zidove i od zajednica pravimo žrtvene janjce.

Obraćam se sad muslimanskoj zajednici. Oni su nesumnjivo najveća žrtva terorističkih napada širom svijeta u našem vremenu. A krivicu ISIL-a i drugih grupa prebacivati na sve muslimane nije samo neuko već i neodgovorno.“, istakao je Trudeau.

Izvor: en.cijnews.com

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

VIDEO / Sveštenik SPC-e ne krije mržnju prema crnogorskom i muslimanskom: Jelenu Marković u emisiji zvao “Merima”

Liberalna partija Crne Gore saopćila je da je članica Predsjedništva te partije Jelena Marković na …

error: Oo !!