Supruznici Odnos Ibadet
SupruzniciOdnosIbadet

U ovim situacijama čovjeku je važnije da bude sa suprugom u postelji, čak i od samog ibadeta?

Prioritetnost intimnih odnosa u islamu…

Prenosi se od Aiše r.a. da je rekla: “Kod mene je došla Huvejla bint Hakim, koja je bila udata za Osmana b. Mez’una, pa je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, vidio kako izgleda neuredno, i rekao mi je: ‘Aiša, što Huvejla izgleda onako loše?’ Pa sam rekla: ‘Allahov Poslanice, to je žena čiji muž danju posti, a noću ibadeti. Ona je kao žena koja nema muža, pa se zato zapustila i zanemarila svoj izgled.” (Hadis je hasen – dobar, bilježi ga Ahmed, pogledaj “Irva’u-l-galil” od Albanija 7/79.)

Jednom prilikom je Selman El-Farisi došao kod Ebu Derda’a da ga posjeti, a Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, ih je bio pobratimio, pa je vidio njegovu ženu, Ummu Derda’, u pohabanoj odjeći, neurednog izgleda, i rekao joj je:

“Šta je to sa tobom?” Rekla mu je: “Tvoj brat nema nikakve potrebe za dunjalukom, on noć provodi u ibadetu a dan u postu!”

Nakon toga je došao Ebu Derda’, zaželio mu dobrodošlicu i iznio hranu pred njega. Selman mu je rekao: “Jedi i ti!”

Reče: “Ja postim.”

“Zakleo sam se da ćeš prestati postiti!“, reče Selman, pa je jeo sa njim.

Odluči Selman da zanoći kod Ebu Derda’a, pa kada je došla noć, Ebu Derda’ htjede da klanja, a Selman ga spriječi i reče mu:

“Tvoje tijelo ima pravo kod tebe, tvoj Gospodar ima pravo kod tebe, a i tvoja porodica ima pravo kod tebe. Posti neke dane a neke nemoj, klanjaj, ali prilazi i svojoj supruzi, i daj svakome njegovo pravo.”

Kada je skoro svanulo, reče mu: “Ustani sada, pa klanjaj ako hoćeš!”

Zatim su ustali, abdestili i klanjali, a nakon toga su izašli na sabah namaz. Ebu Derda’ je došao Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, i spomenuo mu je to, pa mu je rekao Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem: “Istinu je rekao Selman.”

Obrada: portal www.religis.com

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Ibadet koji ne zahtijeva abdest ni okretanje prema kibli, a uzrok je blagostanja i uspjeha na oba svijeta

Razmislite o ovom ajetu i vidite gdje se u njemu pojavljuje riječ ”mnogo” ili ”često” …

error: Oo !!