Čuda Allahovog stvaranja: Zašto zebre imaju pruge?

Zebra zbog svojih crno-bijelih pruga spada u najinteresantnije pripadnike životinjskog carstva. Postoji li neki razlog zašto ove životinje krasi baš ova kombinacija boja? Iako bismo najprije pomislili da je to na neki način povezano s kamuflažom i bijegom od predatora, zapravo je riječ o nečemu drugom. Teoriju o kamuflaži naučnici Univerziteta Kalifornije odbacili su odmah jer su zebrine pruge jasno vidljive sa sto metara udaljenosti, piše Nationalgeographic.

Pitanje zašto zebre imaju pruge motivisalo je mnoge naučnike da krenu u zanimljivu potragu. Neki smatraju da crno-bijele pruge regulišu njihovu tjelesnu temperaturu, a neki da im ova kombinacija boja pomaže da se štite od predatora i insekata čiji ujedi prenose razne bolesti. Međutim, imaju li monohromatske pruge funkciju?

Istraživanje čiji su rezultati objavljeni u magazinu Royal Society Open Science 2015. godine pokazalo je da se zahvaljujući njima zebre hlade u vrelim danima pod afričkim suncem. Naučnici Univerziteta Kalifornije su analizirali pruge zebri koje žive u ravnicama od centralne do južne Afrike i utvrdili da zebre zahvaljujući tom efektu hlađenja provode više vremena na suncu i jedu više, zbog čega je on veoma koristan.

Takođe, istraživanje čiji su rezultati objavljeni 2014. godine u magazinu Nature Communications pokazalo je da ove pruge odbijaju insekte, zbog čega se zebre lahko brane od insekata koji prenose zarazne bolesti.

Istraživači s Univerziteta u Kaliforniji ustanovili su dvadeset i devet varijabli koje utiču na karakterisitike pruga kod zebri. Na osnovu varijabli utvrđeno je da zebre koje žive u južnijim i hladnijim regijama imaju tanje, manje definisane pruge od zebri koje žive u sjevernijim djelovima.

U Ugandi, koja se nalazi u Centralnoj Africi, žive zebre debljih i definisanijih pruga. Naučnici smatraju da ovakve pruge pomažu zebrama da svoju tjelesnu temperaturu održe na nižem nivou, jer se crna i bijela boja zagrivaju u različitim stepenima, te formiraju mikrostrujanja vazduha na površini tijela životinje.

Koautor ovog istraživanja Brenda Larison smatra da tjelesna temperatura pomaže zebrama i u procesu varenja, koji je kod njih jako spor.

Istraživački tim iz Kalifornije proučavao je i zebre koje žive na jugu. Istraživači su ustanovili da su pruge kod zebri koje žive u ovom području bljeđe i tanje i da moguće objašnjenje leži u temperaturi.

Akos.ba

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Nevjerovatan tekst: Kako i zbog čega ‘NASA’ sakriva činjenice o noći Lejletul-kadr?

Esselamu Alejkum draga braćo i sestre pred vama je jedan nadasve zanimljiv, da ne kažemo …

error: Oo !!