Nevjesta greškom zamjenjena među braćom, pa spavala prvu bračnu noć sa nevjenčanim suprugom

Jedan bogataš iz Kufe je ženio svoja dva sina i, uz veliki broj zvanica, pripremio je svečano i veoma raskošno vjenčanje kakvo nije zapamćeno. Uz to je važno spomenuti da su dvije nevjeste bile sestre.

Nakon vjenčanja, sinovi su otišli u svoje sobe i tek nakon prve bračne noći ustanovili su, da je, ustvari, usljed nesporazuma, svaki od njih spavao sa drugom, a ne svojom suprugom sa kojom se vjenčao. Nastala je panika! Domaćin se izbezumljeno obraćao učenim ljudima. Sufjan es-Sevri savjetovao mu je da svaki od njih da mehr/vjenčani dar i da se svaki vrati svojoj vjenčanoj supruzi.

Međutim, Imam Ebu Hanife pozvao je bračne parove i, u odvojenim razgovorima, upitao ih da li bi oni željeli nastaviti živjeti sa osobom s kojom su sinoć spavali. Kada je dobio potvrdan odgovor, on im je predložio da se razvedu od osobe s kojom nisu spavali i sklope novi brak sa osobom s kojom su spavali a koja im se dopala i, na taj način, riješe tu mučnu situaciju!

Iako je Sufjanov prijedlog sa stanovišta fikha bio ispravan, ipak je Ehu Hanifin prijedlog bio praktičniji i prirodniji, jer da su uradili suprotno, nikada mladenci ne bi zaboravili ono što se dogodilo prvu bračnu noć, pa bi to sjećanje vrijeđalo njihov ponos i dostojanstvo!

dr. Šefik Kurdić – Ebu Hanife i namaz u hanefijskom mezhebu

Obrada: religis.com

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Muslimanke Djeveruse

Na crkvenom vjenčanju, sve djeveruše bile muslimanke

Najjedinstvenija svadba. Ovo nećete vidjeti svakodnevno Fotograf kazao da je ovo najljepše vjenčanje kojemu je …

error: Oo !!