Koliko je dozvoljeno da se žena otkrije u vlastitoj kući. Koje su granice u tome?

Granice otkrivanja žene u vlastitoj kući, budući da se meleci stide otkrivenog tijela…

Pitanje: Znam da se meleki stide otkrivenog tijela žene i da se od stida povuku, kad žena otkrije svoje tijelo. Znači li to da kad god se žena u svojoj kući raskomoti, gdje nema nikoga ko je ne bi smio vidjeti, da se meleki povuku i ne borave s njom u istoj prostoriji? Postoji li kakvo predanje da je pohvalno da je žena što više pokrivena, pa i u svojoj kući, kako bi uvijek bila u društvu melekâ?

Odgovor: Nije mi poznato da postoji vjerodostojno predanje u kojem se govori da se meleki povlače kad se žena, u svojoj kući, slobodnije obuče. Kad izlazi napolje, žena se treba obući onako kako Šerijat nalaže, a u svojoj kući može se oblačiti kako želi. Ibn Omer, radijallahu anhu, kazuje da je Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Čuvajte se razodijevanja jer su s vama meleki koji se od vas odvajaju samo kad obavljate fiziološku potrebu i kad imate spolni odnos! Zato se stidite melekâ i počastvujte ih” (Et-Tirmizi).

Ovaj je hadis slab, pa se na osnovu njega na može tvrditi da je zabranjeno da se žena u svojoj kući oblači slobodnije. Štaviše, treba se obući lijepo, i izazovno, da bi privukla pažnju svog muža i odvratila ga od gledanja u zabranjeno. A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Abdurrahman Kuduzović

Minber.ba

Podijelite ovaj članak
error: Oo !!