Poucna Prica Supruga
PoucnaPricaSupruga

Zbog ovog teksta su mnogi pustili suzu. Ovu ženu bi svako poželio za suprugu. Primjer pobožne supruge našeg vremena

Poučna priča: Primjer pobožne supruge našeg vremena

Šejh Ebi Ishak el-Huvejni je posjetio svog prijatelja koji je bio jako depresivan i tužan Kada ga je upitao zbog čega je takav, prijatelj je zaplakao i kazao šejhu da mu se supruga razboljela i da je nekoliko dana proveo pored njene postelje. Šejh je smatrao plač čudnim i gotovo je izgubio poštovanje prema prijatelju, za kojeg je znao da je pobožan, inšaAllah, a i da bolest njegove supruge nije smrtna.Kada je čovjek primijetio šejhovo iznenađenje rekao mu je – “Ti si iznenađen, ali da znaš o njoj ono što znam ne bi me krivio.

Poslušaj me, šejhu…”Onda je kazao šejhu koliko je siromašan i da ima skroman posao i da jedva sastavljaju kraj s krajem. Ispričao je šejhu da je jedan čovjek, kada je vidio kako je pošten i odgojen, odlučio da ga oženi svojom kćerkom zbog njegove pobožnosti i pravednosti. Vjenčanje se održalo i žena je bila pobožna supruga, čineći život ovog čovjeka Džennetom. Ali jednog dana otac njegove supruge je došao do njega i rekao mu da se boji Allaha- “Kupi mojoj kćerci hljeba, sira, falafela i graha i nemoj da jede previše mesa, dosadila joj je bogata hrana, meso i voće”. Čovjek je rekao da je bio iznenađen ali nije znao šta da kaže jer nije razumio o čemu je njegov punac govorio. Kada je vidio suprugu upitao je šta se dešava.

Ona mu je kazala da joj svaki put kada kada bi otišla kod svoje porodice ponudili bogatu trpezu, ali ona bi ih odbila govoreći da je umorna od nje. Rekla bi im da joj suprug ništa ne uskraćuje i da joj pruža svu hranu koju želi, ali da je umorna od nje i da samo želi slanog sira, falafela i graha.

U stvarnosti zapravo da je jedva mogao prehraniti sebe i suprugu. Ali ova pobožna i pravedna supruga je željela da njena porodica ima poštovanje prema njenom suprugu. Tolerisala je glad i siromaštvo ali nije željela da niko potcjenjuje njenog supruga zbog njegovog siromaštva i stanja potrebe. Ona je bila njegova velika podrška, podsjećala ga je da bude strpljiv i da će ga Allah obilno nagraditi ukoliko bude strpljiv. Činjenica da je bila iz bogate porodice i da je sada lišena raskoši na koju je navikla, nije je spriječila da bude pobožna, pravedna, strpljiva i prekrasna supruga.

Onda je čovjek upitao šejha da li sada razumije razlog njegove tuge, plača i straha nad njegovom suprugom. Ovo je bio samo jedan primjer koliko je bila nevjerovatna supruga. Čovjek je kazao da kada bi govorio o njenoj pobožnosti, postu, kijamu, pravednosti i dobrom ponašanju prema njemu i općenito ljudima tek onda ne mogao da joj pravedno uzvrati. U tom trenutku šejh je spustio svoju glavu i otišao od njega doveći za nju iz dubine svog srca, jer, inšaAllah, ona je bila nevjerovatna supruga.

Braćo i sestre, ovo nije bilo prije stotina i stotina godina, ovo se dešava u našem vremenu. Da Allah bude zadovoljan s njom i da nam podari mogućnost da budemo najbolji supružnici.Nemoj zaboraviti da podijeliš hair!

Autor: Šejh Junus Katrada Prijevod i obrada: IslamBosna.ba

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Lejletul Miradz mubarek noc

Muslimani u nedjelju (27.02.2022) dočekuju odabranu noć Lejletu-l-Miradž

Šta za muslimane predstavlja ova noć? Noć Lejletu-l-Miradž za pripadnike islama predstavlja noć putovanja poslanika …

error: Oo !!