Cistaci Skakavci
CistaciSkakavci

Navala skakavaca u svetoj džamiji u Mekki (Video)

Na snimku se vidi neprijatna i zastrašujuća scena ogromnog broja insektata koji gmižu po platou Harema

Aktivisti na društvenim mrežama objavili su videoisječak na kojem je snimljen ogroman broj insekata koji su se pojavili u mekanskom Haremu.

Na snimku, za koji nije utvrđeno kad je snimljen, vidi se neprijatna i zastrašujuća scena ogromnog broja insektata koji gmižu po platou Harema. Ta scena je privukla pozornost posjetilaca i potaknula ih da je fotografiraju i snime.

Uprava grada Meke je na svom Twitteru objavila saopćenje u kojem se, između ostaloga, objašnjava da se radi o insektima koji se nazivaju ”Crni skakvci” ili ”Noćni cvrčci”.

U saopćenju se dodaje kako su “svi timovi specijalizirani za zaštitu okoliša, a radi se o 22 tima koji se sastoje od 138 članova i 111 naprava za uništenje insekata, uključeni u ovu akciju.” Uprava Meke je u drugom tweetu najavila da će timovi za zaštitu okoliša, non-stop raditi na uništenju ovih insekata širom Meke dok ih ne budu eliminirali.

Na društvenim mrežama pojavili su se u nedjelju navečer u Meki video isječci i fotografije borbe protiv ogromnih rojeva skakavaca koji su se proširili i na oblast oko Meke i zaprijetili da će uništiti poljoprivredne usjeve ove godine, zbog ogromnog broja insekata koji su prekrili nebo u toj regiji.

Stručnjaci su uzrok pojave ovih insekata pripisali kišnom vremenu u Kraljevini i regiji Meke, gdje su kiše i oluje istjerale te insekte iz njihovih skrovišta.

”Noćni cvrčci” su mali kukci koji pripadaju porodici žohara, smeđe boje, a po vanjskom izgledu slični su skakavcima. Imaju duge noge i krila, a naprijed imaju rogove (pipke) kao senzore. Ima ih 1200 vrsta i razlikuju su po veličini, debljini krila i obliku glave.

Najezda skakavaca na Meku dešavala se i ranije

447. godine po hidžri, Mekku, Medinu i druge hidžaske gradove pogodila je nestašica hrane i to upravo za vrijeme hadždža. Postojala je opasnost od katastrofe velikih razmjera jer je na hadž stiglo te godine oko 300.000 hadžija.

Uzrok nestašice je što rijeka Nil te godine nije poplavila polja u svom toku,a hrana je mahom stizala iz Egipta. Nesreća je bila neizbježna da se nije priroda umiješala. Za vrijeme hadždža Mekku je pogodila najezda skakavaca. Na desetine milijuna ovih životinja stiglo je u pravo vrijeme i spasilo tako veliki broj hadžija. Hadžije su se hranile ovim nametnicima, izbjegavši tako glad.

saff.ba

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Znate li od kad je ‘polumjesec’ simbol vjere islama? To je uvedeno poslije Poslanika a.s.

Šta znači polumjesec na munarama, od kada datira, i ko je uveo taj simbol na …

error: Oo !!