Gledanje UDjevojke
GledanjeUDjevojke

Gledanje u djevojke

Da li je ozenjenom muskarcu dozvoljeno da mu braca, rodjaci, prijatelji… pokazuju slike od mnogih devojaka koje im se nude za brak

PITANJE: Selam alejkum!

Zanima me da li je ozenjenom muskarcu dozvoljeno da mu braca, rodjaci, prijatelji… pokazuju non-stop slike od mnogih devojaka koje im se nude za brak, da ga pitaju za savjet o njihovom izgledu i slicno?? Jer to su cesto slike oskudno odevenih devojaka i meni kao supruzi to smeta jer on svaku zbog njih i njihovog hatara mora da zagleda i analizira! I da li ozenjen muskarac kad ode na svadbu moze da gleda u devojke da bi “nasao” bratu neku?!

Molim vas pojasnite mi to. Hvala unapred.

ODGOVOR: Alejkumusselam.

Ništa od spomenutog njemu nije dozvoljeno. Dokaz za to je naredba obaranja pogleda i zabrana gledanja žena strankinja, a on nema šerijatskog opravdanja da ih gleda:

Kaže Uzvišeni: “Reci mu’minima neka obore poglede svoje (od onog što im nije dozvoljeno gledati) i neka čuvaju stidna mjesta svoja” (En-Nur 30)

Bilježi Muslim u svom Sahihu da je Džerir, radijallahu anhu, pitao Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, o iznenadnom pogledu (u žene), pa mu je rekao: “Okreni svoj pogled“.

Takođe, kaže Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, Aliji, radijallahu anhu: “O Alija, ne slijedi pogled za pogledom (u žene), tebi pripada prvi a nije tvoj drugi”

(Ebu Davud, Tirmizi, Ahmed i Hakim, Tirmizi i Albani ga ocjenjuju dobrim a Hakim vjerodostojnim).

Ve billahi tevfik.

Zijad Ljakić

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Lejletul Miradz mubarek noc

Muslimani u nedjelju (27.02.2022) dočekuju odabranu noć Lejletu-l-Miradž

Šta za muslimane predstavlja ova noć? Noć Lejletu-l-Miradž za pripadnike islama predstavlja noć putovanja poslanika …

error: Oo !!