Senna Biljka Lijek
SennaBiljkaLijek

Ljekovitost biljke sene – hadis (lijek za probavu i sihr u stomaku)

Prenesena su dva hadisa o vrijednosti pijenja čaja od Sene

Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu. Postoje li ikakvi vjerodostojni hadisi vezano za ljekovitost biljke Sene (senna) i ima li njezina upotreba protiv sihra uporiste negdje. I da, navodno se prokuha voda na kojoj je naučeno i napravi čaj od sene. To se pije na prazan stomak i tako se provjeri i liječi sihr koji je pojeden ili popijen, naravno uz određene reakcije i simptome.

ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.

Hvala Allahu i neka je salavat i selam na posljednjeg vjerovjesnika, a zatim:

Hadisi o ljekovitosti Sene

Prenesena su dva hadisa o vrijednosti pijenja čaja od Sene.

Prvi – od Abdullah ibn Harama, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Koristite Senu i med (ili kim), u njima je lijek za svaku bolest osim es-Sama“. Upitaše: „Šta je es-Sam, Allahov Poslaniče“, a on odgovori: „Smrt“.

Bilježi ga Ibn Madže, Hakim, Taberani i Bejheki. Vjerodostojnim ga ocjenjuje Hakim, dobrim Albani, a slabim El-Busiri, Zehebi i Šuajb Arnaut, jer je u njegovom senedu ravija ‘Amr ibn es-Sekseki koji je metruk, tj. čiji su rivajeti ostavljeni zbog jake slabosti. Prema tome, hadis je jako slab.

Drugi – od Esme bint ‘Umejs, radijallahu anha, da ju je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, pitao čime pročišćava stomak. Ona je odgovorila da to radi sa Šubrumom (sitnim zrnom koji se koristi kao lijek za pročišćavanje stomaka) i Senom. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je onda rekao: „Ako u nečemu ima lijek od smrti, onda je to Sena“.

Bilježi ga Tirmizi, Ibn Madže i Ahmed. U senedu ovog hadisa je ravija ‘Utbe ibn Abdullah koji je medžhul, tj. nepoznat. Kod Tirmizija je sened prekinut, nedostaje jedan ravija. Slabim su ga ocijenili Tirmizi, Albani i Šu’ajb Arnaut, a vjerodostojnim Hakim.

Ljekovitost Sene i upotreba pri liječenju od sihra

Ispravno je da o ljekovitosti Sene nema vjerodostojnog hadisa. Oba gore spomenuta hadisa su slaba, mada ih neki muhaddisi ocjenjuju dobrim ili vjerodostojnim. Bliže je ispravnom da su slabi, a Allah zna najbolje.

Međutim, u praksi je potvrđeno da se pijenjem jedne čaše čaja od Sene pročisti stomak u roku od 8 do 12 sati nakon pijenja.

A što se tiče liječenja sihra sa čajem od Sene, ne postoji hadis, ni vjerodostojan ni slab ni izmišljen, da je korisno piti čaj od Sene prilikom liječenja opsihrene osobe. S tim, da se opet u praksi potvrdilo veoma korisnim da opsihrena osoba, čiji sihr se nalazi u stomaku, pije čaj od Sene sa kojim se nastoji izbaciti sihr.

Ve billahi tevfik.

dr. Zijad Ljakić

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Lejletul Miradz mubarek noc

Muslimani u nedjelju (27.02.2022) dočekuju odabranu noć Lejletu-l-Miradž

Šta za muslimane predstavlja ova noć? Noć Lejletu-l-Miradž za pripadnike islama predstavlja noć putovanja poslanika …

error: Oo !!