Telbina – hrana koja uklanja tugu, i sprječava džinnske napade / Iskustvo jedne sestre s telbinom

Iz Poslanikove a.s. medicine: Telbina – hrana koja uklanja tugu

Telbina, brzo jelo koje pozitivno utiče na živce, lijek je za depresiju i probavu, pa je komotno možemo nazvati i prirodnim antidepresivom

Ječam je jednogodišnja zeljasta biljka, jedna od najpoznatijih i najrasprostranjenijih žitarica koja se u ishrani koristi već hiljadama godina a u narodu slovi kao sredstvo jačanja živaca, kao hrana koja uklanja stres i zamor. Ječam također snižava holesterol u krvi, pomaže funkcije organa za varenje, odstranjuje zatvor, štiti srce i krvne sudove, te preventivno djeluje protiv raka…

Ljekovita svojstva ječma spominju se i u islamskoj tradiciji kada je Poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, govorio o jelu Telbina: “Jelo Telbina je sredstvo za osvježenje bolesnikovog srca koje mu odnosi dio tuge.” Ovo jelo konstantnim uzimanjem pozitivno utiče na živce, lijek je za depresiju i probavu. Temeljni sastojak ovog jela jeste integralno ječmeno brašno.

Način pripreme:

Telbina se pravi tako što 2-3 kašike integralnog ječmenog brašna (u zavisnosti koju gustoću želite) dodate u jednu i pol času mlijeka ili vode. Kuha se 10-15 minuta na niskoj temperaturi. Zasladiti se može medom ili šećerom. Nezaslađenu telbinu možete dodavati u čorbe i ostala slana jela.

LJEKOVITOST JEČMA

– Obiluje nezasićenim masnim kiselinama tj. 35 % njih koje smanjuju holesterol u krvi što nije slučaj ni sa jednom drugom žitaricom.
– Odlikuje se visokim sadržajem fosfora, magnezija, kalcija, kalija, cinka, željeza, fluora.
– Sadrži selen i bakar koji su važni sastojci antioksidativnih enzima koji štite organizam od slobodnih radikala a selen u organizmu smanjuje rizik od karcinoma i kardiovaskularnih bolesti.
– Bogato je vitaminima E, u manjim količinama A i D.
– Bogat vitaminima B kompleksa a posebno se ističu vitamin B5 koji je neophodan za metabolizam ugljikohidrata, masti i bjelančevina te vitamin B12 koji je inače rijedak u žitaricama.
– Zbog značajnog udjela vlakana snizuje povišenu razinu holesterola i održava povoljnu ravnotežu crijevne mikroflore.

S.M. | Namirnice.ba

Donedavno sam čula za telbinu-jelo od ječma i mlijeka. Nisam mnogo pridavala važnosti njenim svojstvima i djelovanju već sam je jednostavn skuhala. Prvi dan pojela sam dvije čanije a tek sutra dan sam bila impresionirana rezultatom: nervoza je odmah nestala. Kako sam nastavila koristiti samovoljno ovo ukusno jelo ujutro i naveče kao puding..shvatila sam kroz 7 dana da sam bila izuzetno svadljiva osoba…
______________________________________

ISKUSTVO JEDNE SESTRE SA TELBINOM

Moji problemi sa sihirom i džinskim uznemiravanjiima traju još uvijek u mnogo manjoj mjeri nego inače. Koristim samoliječenje ibadetom rukjom medom itd..i donedavno sam čula za telbinu-jelo od ječma i mlijeka. Nisam mnogo pridavala važnosti njenim svojstvima i djelovanju već sam je jednostavn skuhala. Prvi dan pojela sam dvije čanije a tek sutra dan sam bila impresionirana rezultatom: nervoza je odmah nestala. Kako sam nastavila koristiti samovoljno ovo ukusno jelo ujutro i naveče kao puding..shvatila sam kroz 7 dana da sam bila izuzetno svadljiva osoba.

Mala sitniica je potrebna da se upustim u svađu koja bii eskalirala burnijim reakcijama nisam mogla podnijeti uznemiravanje verbalno pa i malom šalom.Srce bi mi tako jako udaralo kao da će iskočiti iz grudi i a svaka riječ s kojom sam se svađala izlazila je kao žeravica kojoj sam doista osjetila žar iz stomaka. Svaka mala vijest uznemirila bi me da sam po 3 dana bila opsjednuta s tim dešavanjem kao da je nešto najgore što sam čula. Svaka moja svađa proizvodila je agresiju u meni za fizičkim sukobom popraćena deranjem i plakanjem. Za svako malo sam se znala izderati ili na muža ili dijete sve dok se ne bih još više uzrujala. Međutim tako živim jedno 5 godina i to mi je postala normala i nisam uvidjela da je to doista velik problem. Koristeći telbinu kroz veoma kratak rok 2-3 sedmice rezultirao je velikom promjenom na meni kao da sam druga osoba.

Nervoza je potpuno nestala,tako sam lijepo smirena da osjetim opuštenost ramena i vratnih žila. Svađa iziđe na razgovor a deranje iz sveg glasa preraslo je u tzv. grlobolju kao da su mi glasnice nestale, jednostavno se ne mogu derati. Rezultat je kao da pijem sredstvo za smirenje koje napokon dijeluje smiruje, opušta a tako fno srce obraduje razveseli. Mnogo sam bila uzrujana sa svojom bolešću trudim se i ne mogu dočekati uspijeh..iako on ne ovisi od mene već od Allahove Milosti. Sad mi je tako sve normalno da sva moja iskušenja koja mi Allah daje tako lijepo i normalno prihvaćam čak se i ne obazirem na njih, golicanje nogu, poskakivanje želudca što je reakcija prisustva džina šejtana postala mi je svejedna jer sam uz korištenje telbine, nećete mi možda vjerovati došla do shvatanja da sve moje probleme riješava Allah i da se nemam šta brinuti već se samo malo strpjeti što je za mene bio veliki problem.

Telbinu sam uvela sada pri svakoj maloj uznemirujućoj vijesti, a jedem je bar 2, 3 puta tjedno…postala mi je sastavni dio ishrane jer doista pomaže kod motorike crijevne flore. Samo da znate kako sam Allahu zahvalna za telbinu i onaj dan kad sam čula za nju jer svi moji problemi kroz moje psihičko poimanje mnogo su manji nego što jesu.

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

VIDEO / Sveštenik SPC-e ne krije mržnju prema crnogorskom i muslimanskom: Jelenu Marković u emisiji zvao “Merima”

Liberalna partija Crne Gore saopćila je da je članica Predsjedništva te partije Jelena Marković na …

error: Oo !!