NAČIN NA KOJI SE ŽENA KUPA POSLIJE SPOLNOG AKTA, POLUCIRANJA (DŽUNUPLUKA) I NAKON MENSTRUACIJE

Kakva je razlika u kupanju nakon spolnog akta, poluciranja i menstruacije?

PITANJE: Postoji li razlika u načinu kupanja muškarca i ženske osobe nakon spolnog akta i poluciranja? Da li žena treba rasplesti kosu ili je dovoljno da po kosi pospe tri pregršti vode, kako se govori u jednom hadisu? I kakva je razlika u kupanju nakon spolnog akta, poluciranja i menstruacije?

ODGOVOR: Nema nikakve razlike u načinu kupanja muškarca i žene nakon spolnog akta ili poluciranja i nije potrebno rasplitanje ili raspuštanje kose. Dovoljno je samo politi tri pregršti vode, a potom saliti vodu po cijelom tijelu. Ovo se temelji na hadisu u kojem je Ummu Seleme, r.a., rekla Vjerovjesniku, s.a.v.s.: ”Ja sam žena koja upliće svoju kosu (u pletenice), pa hoću li je rasplesti u slučaju kupanja nakon spolnog akta (džunupluka)” Vjerovjesnik, s.a.v.s., joj je odgovorio: ”Nećeš, dovoljno je da na kosu pospeš tri pregršti vode, a zatim da saliješ vodu po cijelom tjelu i da se opereš.” (Bilježi ga Muslim.) Ako na kosi muškarca ili žene bude nešto što sprečava dolazak vode do kože (kao sidra i sl.), to se mora odstraniti, osim u slučaju da to bude u mjeri koja ne sprečava dolazak vode do kože.

Kada je, pak, riječ o kupanju žene nakon menstruacije, postoji razilaženje u pogledu dužnosti rasplitanja kose. Ispravniji je stav, međutim, da ona u tom slučaju nije dužna rasplitati kosu, na osnovu nekih predanja koja bilježi Muslim, a u kojima Ummu Seleme, r.a., o tome pita Vjerovjesnika, s.a.v.s., (vidi gornji hadis).

Ovo je predanje navod (tekst) koji govori o neobaveznosti rasplitanja kose u slučaju kupanja nakon menstruacije i spolnog akta ili poluciranja. Bolje je, međutim, da žena iz predostrožnosti rasplete svoju kosu prilikom kupanja nakon menstruacije, na taj način izbjegavajući razilaženje u vezi s tim i usklađujući sve dokaze.

Stalna komisija za fetve

Fetev o ženskim pitanjima-sakupio Muhammed el-Musnid 16 str.

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

OVO SU ZNAKOVI DA JE ALLAH PRIMIO NAŠE IBADETE I OSTALA DOBRA DJELA U RAMAZANU

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić Musliman i muslimanka čine dobra djela (posebno u ramazanu), nadajući se …

error: Oo !!