Nož u leđa kineskim muslimanima: Sufijski šejh Ali Džifri tekfiri Ujgure i njihovo pitanje naziva političkim

Zabludjela i otrovna akida (vjersko ubjeđenje) koje svaka sekta nosi u sebi, prije ili kasnije se ispolji u javnom životu sekte, a ummet je taj koji na koncu plaća cijenu.

Nema sumnje da je učenje sufizma jedan od najvećih sebeba (uzroka) poniženja muslimanskog ummeta danas. Kroz historiju, sufije su odigrale važnu ulogu u predaji muslimanskih zemalja evropskim kolonijalistima i ruskim krstašima.

Sufizam je zavladao islamskim svijetom, učinio da spava dubokim snom i opio ga tako da se ne može lahko probuditi iz te opijenosti, pa su se muslimani zabavili turbetima, kaburovima i traženjem šefa’ata kod njih, sjedenjem u tekijama i zavijama ponavljajući virdove (zikrove) šejhova, ne tražeći posao, niti šerijatsko znanje. Šejhovi su ispirali mozgove svojih sljedbenika, te su vjerovali u nemoguće i u sve što kaže šejh. Odgajali su ih uglavnom tako da budu poniženi. (Bid’ul-i’atikad, Muhammed Hamid En-Nasir, str. 272.)

Zbog svog shvatanja kadera sufije su postale džebrije te je tako u njihovim redovima zavladala malodušnost i beznađe, što je itekako pomoglo kolonizatorima i okupatorima islamskih zemalja. Umjesto borbe na Allahovom putu sufije su uvele različite novotarije za zaštitu muslimana od neprijatelja.

Većina sufijskih tarikata nije se odupirala zapadnoj kolonizaciji islamskih zemalja, sa izuzetkom Senusija u Libiji koji su dali otpor Italijanima. Čak je ogromna većina sufija dala podršku kolonizatorima kao što je slučaj Tidžanija u Alžiru koji su se izdašno borili na strani Francuza čime su olakšali uspostavljanje njihove vlasti. (Et-Tidžanije, Alijj ibn Muhammed Ed-Dehilullah, str. 61.)

Tako je bilo kroz historiju, a slično je stanje i danas, s tim što se čini da je situacija danas daleko gora. Sufijske sekte u muslimanskim zemljama ne samo da su nezainteresirane spram otpora okupaciji, nego se aktivno bore protiv uspostave Allahovog zakona u njima.

Tako vidimo da se somalijske sufije bore zajedno sa krstaškim vojnicima iz Ugande, Kenije i Burundija protiv muslimana Somalije koji uspostavljaju šerijat u zemlji.

Sufije na Kavkazu su stale na strnu Rusije te su odigrali ključnu ulogu u pokoravanju muslimanskog Kavkaza i njegovom dovođenju pod rusku okupatorsku vlast.

Slična je situacija i u drugim dijelovima muslimanskog svijeta.

Ako drugačije ne mogu raniti ummet i otežati njegove rane, sufije će to uraditi podržavanjem kafira protiv muslimana ili pravdanjem kafirskih zločina protiv muslimana. U tom kontekstu je govor Habiba Ali el-Džifrija – jednog od najpopularnijih i najuticajnijih sufijskih šejhova današnjice.

Naime, ovaj jemenski sufijski šejh je pred prepunom publikom smogao snage da protekfiri polovicu ujgurskog naroda (tekfir i sufije, ko bi rek’o?) istakavši da polovina Ujgura nisu muslimani (video ispod).

Da podsjetimo, Ujguri su muslimanski narod koji živi u Istočnom Turkistanu, okupiranoj zemlji koja je danas poznata kao kineska provincija Xingjang. Ujguri su nakon Rohinga muslimana najugroženija nacionalna manjina na svijetu koja je duži niz godina izložena surovom genocidu od strane Kine (detaljnije ovdje).

Pitamo se, koja je to muka nagnala ovog sufijskog šejha da tekfiri polovicu ujgurskog naroda, u momentima dok njegov narod umire od gladi u Jemenu?

Ali el-Džifri nije samo stao na tekfiru muslimana, nego je čak ustvrdio da pitanje Ujgura nije pitanje vjere, nego političko pitanje (izjava u video snimku iznad), negirajući tako istinu koja nije skrivena ni bliskom ni dalekom.

Tako, prema ovom sufijskom šejhu, rušenje džamija, njihovo pretvaranje u javne zahode, kafane, parkinge nema ništa sa vjerom, nego sa politkom; kinesko tradicionalno zabranjivanje posta ramazana također je političko pitanje, kao i uništavanje islamskih obilježja te mnogi drugi zločini protiv najvećih svetinja islama.

Šta više kazati osim dove da Allah sačuva ummet od ove opake sekte, da podari ummetu snagu da se otrgne iz kandži sufija, murdžija, haridžija i drugih sekti koje su u prošlosti vodile ummet u propast, a to isto rade i danas. Doista, muslimanski ummet neće doživjeti procvat osim ako se oslobodi učenja ovih sekti i prigrli put Allahovog Poslanika alejhisselam.

(Put vjernika)

Podijelite ovaj članak
error: Oo !!