Muslimanska ImenaUSrbiji
MuslimanskaImenaUSrbiji

Ovo su muslimanska imena, koja roditelji u Srbiji daju svojoj djeci, jer misle da su stara srpska: (Pogledajte šta misle o imenu Emina!)

U Srbiji se s vremena na vrijeme “zarotiraju” imena koja u određenom periodu roditelji masovno daju djeci, međutim, ipak ima i onih starih koja ostaju za sva vremena, piše Telegraf.

No, pored onih koja nikako ne izumiru a koja se daju djevojčicama u Srbiji su i imena arapskog porijekla.

Tako se, ne tako rijetko djevojčice u Srbiji zovu Sara, Lejla, Ema, Selma, Emina, Aida… Riječ je o arapskim imenima, a ovo je spisak 10 imena arapskog porijekla koja se najčešće daju ženskoj djeci u Srbiji i njihova značenja, koja možda i imaju presudan značaj u odabiru.

Imena imaju, zaista, prelijepa značenja:

  1. Sara

Ime je izvedeno od reči sarai a znači knjeginjа, vladarica, žena visokog ranga. Na arapskom ime Sara znači “ona koja donosi sreću gledaocima, vesela i radosna”. Ono je u raznim varijantama veoma popularno kako kod hrišćana tako i kod muslimana. U BiH, Hrvatskoj i Srbiji ime Sara je u posljednjih nekoliko godina bilo među 10 najpopularnijih imena koje je davano djevojčicama.

Mnogi su imali bake Sare i po njima daju ime svojim kćerkama, možda i ne znajući koliko je drevno ime i kako ima divno značenje.

  1. Ema

Ema je skraćena varijanta više imena, pa samim tim ima i više značenja. U Srbiji je to skraćena varijanta od Emilijа, a kod muslimana od Emina, Emira.

Izvedeno je od njemačke riječi ermen – što znači cijeli i univerzalan.

Ovo ime je zaista prelijepo za dijete.

  1. Lejla

Na arapskom “laylā” znači noć, veče. Ime je najverovatnije preuzeto iz popularne arapske pjesničke legende o Medžnunu odnosno o mladiću koji se do ludila zaljubio u Lejlu, kćerku stariješine susjednog plemena. Priča “Medžnun i Lejla” je nastala u 7. vijeku i u arapskim zemljama ima značenje kao i “Romeo i Julija” na evropskim prostorima.

  1. Hana

Ime Hana je arapskog porijekla i ima značenje razumjevanje, iskusna pametna žena. Postoji i priča da je ime nastalo od imena biljke kane (hannan) što znači “milost”.

  1. Esma

Ime je arapskog porijekla. Znači najuzvišenija, najplemenitijeg karaktera a izvedeno je od arapskog Asma (ugled, slava). Esma, takođe, može biti skraćena verzija imena Esmeralda što znači smaragd (dragi kamen).

  1. Emina

Znači vjerna, poštena, pouzdana i sigurna, žena mira i harmonije. Fantastično značenje imena, a poznata je i čuvena pjesma Alekse Šantića, po kojoj mnogi se odluče da svojoj kćerci daju baš to ime.

  1. Aida

Na arapskom jeziku Āida ima značenje posJetilac, gost. Uglavnom se koristi kod Bošnjaka.

  1. Hanka

Ime Hanka je verzija imena Hana, arapskog je porijekla i ima značenje razumijevanje, iskusna pametna žena. Verzije ovog imena uključuju imena: Hanija, Hanka, Hanuša, Hanča.

  1. Selma

Selma je relativno često ime među muslimankama na našim prostorima. Značenje ovog imena na arapskom jeziku je zdrava.

  1. Majda

Majda je modifikovano od arapskog Maida. Značenje imena je – sto sa gozbom, trpeza, jelo.

avaz

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Lejletul Miradz mubarek noc

Muslimani u nedjelju (27.02.2022) dočekuju odabranu noć Lejletu-l-Miradž

Šta za muslimane predstavlja ova noć? Noć Lejletu-l-Miradž za pripadnike islama predstavlja noć putovanja poslanika …

error: Oo !!