Izgovaranje Bismille Abdest
IzgovaranjeBismilleAbdest

Izgovaranje bismille prilikom uzimanja abdesta

Pitanje: Prije uzimanja abdesta izgovarao sam bismillu u cijelosti (“Bismillahir-Rahmanir-Rahim”), no pročitao sam da neki učenjaci smatraju da onaj ko bismillu u cijelosti izgovori ima status kao onaj ko je nije ni izgovorio. Je li njihovo mišljenje ispravno?

Odgovor: Neka je hvala Svevišnjem Allahu!

Prije abdesta treba reći ovako: “Bismillah!”, a u vezi s izgovaranjem bismille u cijelosti, to jest da čovjek rekne: “Bismillahir-Rahmanir-Rahim!”, islamski autoriteti nemaju istovjetan stav. Neki smatraju da je bolje bismillu izgovoriti u cijelosti, dok drugi tvrde da se treba ograničiti na riječi bismillah. Imam en-Nevevi zapisao je: “Valja znati da je bolje bismillu izgovoriti u cijelosti, to jest reći: ‘Bismillahir-Rahmanir-Rahim!’

Ako se čovjek pak ograniči na izgovaranje Božijeg imena Allah, pa rekne: ‘Bismillah!’ zaslužio je nagradu za izgovaranje bismille, prema mišljenju svih učenjaka” (el-Medžmu, 1/386). Šejh ed-Dirdir, malikijski autoritet, kazao je: “Bismilla se izgovara prilikom pranja šaka do zglobova. Učenjaci nemaju istovjetan stav treba li reći: ‘Bismillah!’ ili pak treba reći: ‘Bismillahir-Rahmanir-Rahim!’” (eš-Šerhus-sagir, 1/122). Šejh Abdullah b. Džibrin veli: “U hadisu se kaže: ‘Nema abdesta onaj ko ne izgovori Allahovo ime prije uzimanja abdesta.’

Dakle, prilikom pranja šaka ili neposredno prije ispiranja usta treba reći: ‘Bismillah!’ Neki učenjaci drže da je izgovaranje bismille obaveza, ali ona spada s onog ko zaboravi ili to ne zna. Onaj ko se sjeti treba prije uzimanja abdesta reći: ‘Bismillah!’, i na to će se ograničiti. Pa ipak, dozvoljeno je prije uzimanja abdesta reći: ‘Bismillahir-Rahmanir-Rahim!’”

U vezi s vašim riječima: “…neki učenjaci smatraju da onaj ko bismillu u cijelosti izgovori ima status kao onaj ko je nije ni izgovorio…” nije nam poznato da je ijedan učenjak to izjavio; oni se razilaze u mišljenju samo u tome je li bolje reći: “Bismillah!” ili je pak bolje reći: “Bismillahir-Rahmanir-Rahim!” A Svevišnji Allah, opet, najbolje zna.

Izvor: Islamqa

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Lejletul Miradz mubarek noc

Muslimani u nedjelju (27.02.2022) dočekuju odabranu noć Lejletu-l-Miradž

Šta za muslimane predstavlja ova noć? Noć Lejletu-l-Miradž za pripadnike islama predstavlja noć putovanja poslanika …

error: Oo !!