Evropski Sud
EvropskiSud

Konačno jedna dobra vijest: Evropski sud za ljudska prava – Vrijeđanje poslanika Muhammeda ne spada u slobodu izražavanja

Vrijeđanje Poslanika ne ulazi u okvire slobode izražavanja

Evropski sud za ljudska prava presudio je da vrijeđanje poslanika Muhammeda ne ulazi u okvire slobode izražavanja, javlja Anadolu Agency (AA).

Sud u Strasbourgu donio je odluku po apelaciji jednog austrijskog državljanina kojem je za vrijeđanje poslanika Muhammeda prije sedam godina izrečena novčana kazna u Austriji.

U pisanom saopćenju Suda navodi se kako se 47-godišnji Austrijanac ne može pozivati na član 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama koji garantira slobodu izražavanja, odnosno slobodu mišljenja i primanja i prenošenja informacija ili ideja.

Sud dalje navodi da je presuda austrijskog suda ispravna i utemeljena.

“Sporne izjave koje su predmet spora izlaze iz granica objektivne rasprave. Korištene izjave su tretirane kao vrijeđanje i napad na poslanika Muhammeda. Slični napadi bi mogli pogodovati jačanju predrasuda i ugroziti vjerske slobode u Austriji“, navodi se u saopćenju Suda.

Sud u Austriji je 2011. godine osudio 47-godišnjeg državljanina te zemlje zbog uvreda koje je na račun poslanika Muhammeda iznio na seminaru koji je pod nazivom “Osnovni elementi islama“ održan dvije godine ranije.

Osuđenom je izrečena kazna u vrijednosti od 480 eura, na šta se žalio Vrhovnom sudu Austrije. Nakon odbijanja žalbe, osuđeni je podnio apelaciju i Evropskom sudu za ljudska prava.

Saff

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Lejletul Miradz mubarek noc

Muslimani u nedjelju (27.02.2022) dočekuju odabranu noć Lejletu-l-Miradž

Šta za muslimane predstavlja ova noć? Noć Lejletu-l-Miradž za pripadnike islama predstavlja noć putovanja poslanika …

error: Oo !!