Allahova Ljubav Robovi
AllahovaLjubavRobovi

Allahova ljubav prema robovima. Pronađimo se bar u nekoj od ovih grupa

Pronađimo se bar u nekoj od ovih grupa

Allah Uzvišeni stvorio je sve iz ljubavi, pa i nas u kosmosu kao najvažniji faktor egzistencije. U jednom od ajeta koji govore o Njegovoj ljubavi Uzvišeni kaže: „Allah će sigurno mjesto njih dovesti ljude koje On voli i koji Njega vole.“Trebamo se čuvati da naša jedina veza sa Allahom ne bude iz straha, već iz ljubavi, što je sigurno bolje i ljepše. Neka i straha, ali ljubav je jača. Neki arif je rekao: „Ko robuje Allahu sa ljubavlju, a bez staha on propada svestrano, a ko Mu robuje sa strahom bez ljubavi, biva udaljen.

Pronađimo se bar u nekoj od ovih grupa. Budimo Njegovi prijatelji: „I neka se ničega ne boje i ni za čim ne tuguju Allahovi štićenici. Oni koji budu vjerovali i koji se budu Allaha bojali.“Slijedeći hadis pojašnjava kako postati Allahov evlija: „Onome ko bude neprijatelj mom evliji, Ja njemu najavljujem rat.

Ničim se drugim Moj rob Meni ne može približiti, kao onim što sam mu Ja propisao (farzovima). Moj rob će se Meni približavati nafilama, sve dok ga ne zavolim; a kad ga zavolim, onda postanem njegov sluh kojim sluša, vid kojim gleda, ruka njegova kojom uzima, noga njegova kojom korača. Ako Mi nešto zatraži dat ću mu; ako traži Moju pomoć zaštitit ću ga.“ Ljudi će sami sebe kazniti.Zašto će Džehenemlije biti u vatri?Je li zato što Allah voli da kažnjava?

Zato su ashabi plakali ako im se jednu sedmicu nikakvo iskušenje ne dogodi, bojeći se da ih Allah nije zaboravio. Allah nam daje deset puta veću priliku da budemo dobri nego loši. U predaji stoji kad hoćemo uraditi dobro djelo, pa ako ga uradimo piše nam se od deset do sedamsto sevapa, ako ne uradimo piše nam se jedan sevap, ako pak odlučimo uraditi loše djelo pa ga uradimo piše se samo jedan grijeh, ako odustanemo radi Allaha piše se jedan sevap.

Pa, uistinu je propao u koga se jedinice nadvladaju desetice. Allahova milost u Kur’anu se spominje na 250, a kazna duplo manje, 125 puta. Ništa slučajno, baš duplo manje. Allah, ne samo da je milostiv, već i pun ljubavi: „Gospodar moj je, uistinu, samilostan i pun ljubavi.“

akos.ba

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Mravi IzUsta

Pročitajte slučaj šejha Abasa: Zašto su mravi izlazili iz usta mejjita? Estagfirullah!

Ovakvo stanje mejjita nije nađeno nigdje u knjigama fikha Šejh Abas koji radi u gasulhani …

error: Oo !!