Sabahudin Mehic
SabahudinMehic dzuma

Sabahudin Mehić na džumu u srebreničku džamiju, pješači tri sata

Samo u jednom pravcu pješači tri sata. Allah da ga nagradi!

Na dugom putu kroz šumu, obraslim rastinjem, susreće samo čopor divljih svinja i medvjede Sabahudin Mehić (50) iz srebreničkog sela Dimnići svakog petka preko brda i kroz šumu pješači tri sata do najbliže džamije kako bi klanjao džuma-namaz. Dugi put, kaže, prijeđe za tri sata u jednom pravcu uz dva dobra odmora.

Dug put – Put je dug, naporan i obrastao rastinjem, na kojem se susrećem s divljim svinjama i medvjedima. S njima nema problema, jer se svaka divlja životinja plaši čovjeka, samo je ne treba dirati – pojašnjava nam Mehić. Kaže da na dugoj stazi odmara dva do tri puta. Kada dođe u Srebrenicu, kupi najosnovnije potrepštine koje može ponijeti u ruksaku, među kojima je i „Dnevni avaz“, koji prelista kada odmara na putu i čita do narednog petka.

To mu je, kaže, jedini izvor informacija o tome šta se dešava u državi i svijetu jer nema televizor. Ljuti ga što uvijek ne može da kupi novine na jedinom prodajnom mjestu u Srebrenici, jer kasno dođe u grad. Velika uzbrdica Nakon džuma-namaza Sabahudin u gradu navrati kod prijatelja, odmori se i krene uzbrdicom ko uz nos do Pribičevca, koju treba, kako kaže, pješačiti sat.

Od Pribičevca do pod njegovo selo sve je ravnica, a do kuće opet velika uzbrdica. Kući dođe pred sami mrak, a onda ga čekaju poslovi oko namirivanja stoke i pripreme večere. Poznati stočar i pčelar Mehić se u Dimniće vratio 2000. godine, a bavi se stočarstvom, pčelarstvom i poljoprivredom.

Ima stado od stotinu ovaca i isto toliko košnica pčela. Kaže da nema problema s plasmanom proizvoda, a jesenas je napravio dosta pekmeza i sirćeta od jabuka i sakupio više od 200 kilograma oraha. Prije četiri godine čopor vukova zaklao je stotinu njegovih ovaca i janjadi, no uspio je obnoviti stado.

*A eto, za koji dan će braćo džuma, pa ćemo vidjeti gdje smo mi, a svakome je sigurno bliže nego našem bratu Sabahudinu. Allahu, nagradi našeg brata Sabahudina… AMIN! (prim. www.religis.com)

Autor: S. SMAJLOVIĆ DNEVNI AVAZ

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Znate li od kad je ‘polumjesec’ simbol vjere islama? To je uvedeno poslije Poslanika a.s.

Šta znači polumjesec na munarama, od kada datira, i ko je uveo taj simbol na …

error: Oo !!