Meleci Kuca Duhan
MeleciKucaDuhan

Da li meleki posjećaju kuće u kojima se konzumira duhan?

Es Selamu alejkum! Čitam pitanje koje glasi “U koju kuću ne ulaze meleki” pa nešto pomislih da li u kuću u kojoj se konzumira duhan ulaze meleki. Molim vas da mi ako ste u mogućnosti odgovorite na ovo pitanje. Allah vam dao svako dobro!

Ve alejkumu selam. Vjerodostojni hadisi ukazuju da meleki ne ulaze u kuću u kojoj ima slika i pas i da se ne spuštaju među skupinu ljudi među kojima ima osoba koja kida rodbinske veze.

Također je Poslanik, sallallahu alejhi ve selem, rekao: ” Ko bude jeo bijeli ili crveni luk, prasu, neka se ne približava našim mesdžidima. Zaista meleka uznemirava ono što uznemirava sinove Ademove.” ( Muslim)

Prethodni hadis ukazuje da ružni mirisi uznemiravaju meleke ali ne ukazuje da oni ne ulaze u kuću u kojoj se nalaze ružni mirisi.

Sigurno da duhan ima odvratniji i ružniji miris od crvenog i bijelog luka i prase, čak više konzumiranje duhana je haram za razliku od luka i prase. Zato svaki musliman treba da teži da njegovo tijelo, odjelo, kuća odišu lijepim i prijatnim mirisima kako nebi uznemirivao sinove Ademove i meleke koji se nalaze oko njega.

Allah najbolje zna

islamqa.hol

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

UjedZmijeUSnu

Ujedi zmija u snu (Ispravno značenje) Na šta aludiraju snovi o zmijama. Koji može biti pokazatelj za onoga ko ih sanja?

Na šta aludiraju snovi o zmijama. Koji može biti pokazatelj za onoga ko ih sanja? …

error: Oo !!