Ova tri muslimanska imena se masovno daju djeci u Srbiji. Znate li zašto?

Ova tri popularna imena se smatraju trendom u Srbiji

Izbor imena predstavlja zabavan dio pripreme prije dolaska bebe na svijet, a mnogi roditelji imaju i odgovornost prema ovom zadatku znajući da će ime pratiti dijete kroz život i u isto vrijeme izdvajati ga od drugih.

Trendovi se stalno menjaju, a danas su najpopularnija kratka i neobična imena za djevojčice koja imaju što neobičnija značenja.

Pored pojedinih roditelja koja radije biraju klasična i starinska imena, koja ostaju za sva vremena, u Srbiji sve češće deca dobijaju imena arapskog porijekla.

U nastavku vam otkrivamo tri najpopularnija muslimanska imena koja se najčešće daju ženskoj djeci u Srbiji, kao i njihova prelijepa značenja:

1. Sara

Ime je izvedeno od riječi sarai a znači kneginjа, vladarica, žena visokog ranga. Na arapskom ime Sara znači “ona koja donosi sreću gledaocima, vesela i radosna”. Ono je u raznim varijantama veoma popularno kako kod hrišćana tako i kod muslimana. U BiH, Hrvatskoj i Srbiji ime Sara je u posljednjih nekoliko godina bilo među 10 najpopularnijih imena koje je davano djevojčicama.

Mnogi su imali bake Sare i po njima daju ime svojim kćerkama, možda i ne znajući koliko je drevno ime i kako ima divno značenje.

2. Ema

Ema je skraćena varijanta više imena, pa samim tim ima i više značenja. U Srbiji je to skraćena varijanta od Emilijа, a kod muslimana od Emina, Emira. Izvedeno je od njemačke reči ermen – što znači cijeli i univerzalan. Ovo ime je zaista prelijepo za dijete.

3. Hana

Ime Hana je arapskog porekla i ima značenje razumjevanje, iskusna pametna žena. Postoji i priča da je ime nastalo od imena biljke kane (hannan) što znači “milost”. Ovo ime se u raznim oblicima može naći u mnogim jezicima, a najzustepljenije forme u Evropi su Hana, Hanna, Hannah. Ime Hanna (Hannah) je u prvoj polovini 20. veka je bilo umjereno popularno ime u Češkoj i zemljama sjeverne i centralne Evrope, a posebni u Njemačkoj

Poznajete li neku Saru, Emu ili Hanu? Da li vam se dopadaju ova popularna imena? Pišite nam u komentarima!

bhdijaspora.net

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Djevica Hidzab

Kada je preporučeno oženiti djevicu, a kada udavanu ženu? Kako je Aiša r.a. objasnila vrijednost djevice. Mudrosti i koristi u ovom propisu:

Mudrosti i koristi u ovom propisu: Jedna od mudrih islamskih uputa u izboru bracnog druga …

error: Oo !!