Hana hHadziavdagic Tabakovic
Hana

HANA HADŽIAVDAGIĆ: Nisam bila sretna kad se moja sestra ‘pobulila’

Hanina sestra se nedavno udala i odlučila početi nositi hidžab, ili kako se Hana izrazila – ‘pobuliti se’. Nije sretna zbog sestrine odluke, ali je, kako navodi, ipak podržava u svemu, pa tako i u ovome.

Progovorila je takođe u životu u Hrvatskoj i o razlikama među religijama na našim prostorima.

Ko je ko i čiji u Hrvatskoj, pomalo paradoksalno, sve više dolazi u fokus što smo bliže Isusovom rođendanu. U skladu s tim nekima strašno smeta što novinarka i poduzetnica Hana Hadžiavdagić Tabaković, budući da je muslimanske vjeroispovijesti, kod kuće kiti bor. Mi smo pak odlučili posjetiti Hanu u njenom domu i provjeriti koliko je taj njen bor solidan i otporan na uskogrudnost i nacionalizam jer već jednom u životu je zbog istih razloga ostala bez njega.

“Slavim sve blagdane, bor je okićen za Novu godinu, nema veze s Božićem. Slavim Božić s prijateljima, slavim pravoslavne i katoličke Božiće i pravoslavne i katoličke Nove godine, slavim i kinesku Novu godinu, ako baš hoćete. Moji prijatelji k meni dolaze na bajrame, šaram jaja za Uskrs i za Vaskrs. Meni samo treba motiv da se slavi, da se ljudi vesele, da imam razlog nešto pokloniti jer više volim poklanjati nego primati poklone”, priča Hana koja, kako kaže, od rođenja kod kuće kiti bor.

Nažalost, njena prva jelka je spaljena. Bilo je to u Sarajevu 1993. godine. Tad je imala svega osam godina i to je bio način da se ugrije na minus 25 stepena u prostoriji čiji prozori su bili zatvoreni samo najlonima.

“Provela sam četiri godine u podrumu, tamo sam naučila čitati i pisati. Zato ne volim anemična jela. Kad mi kažeš četiri vrste sira, ja se naježim, samo daj nešto da nije anemično jer smo stalno jeli makarone na vodi. Moj bor je naložen, sjećam se kad je gorio, plastični naravno. Sjećam se i kad su gorjele sve te kuglice, izgorjele su i knjige, biblioteka mog djeda i sve cipele koje je mama imala jer ništa drugo nismo imali za naložiti. Iz trosjeda smo vadili drvene dijelove i to smo ložili. U ormarima nije bilo polica jer smo i njih iskoristili. Eto tako je bor izgorio, da ne mislite da je izgorio zbog nekih drugih poriva”, prisjeća se Hana odrastanja u opkoljenom Sarajevu.

Iako bor nije spalila iz nacionalističkih ili vjerskih razloga, činjenica je da je spaljen kao posljedica istih. Stoga ne čudi da Hana smatra da je to tema o kojoj ne samo da ima pravo govoriti, već i treba. S 493 tisuće pratitelja na Instagramu spada među najveće regionalne influencerice pa automatski sve što radi i kaže je itekako važno i toga je veoma svjesna.

Među ostalim smo saznali i da se njena sestra nedavno udala i odlučila pokrit, kao i kakav je njezin stav o tome. Hana nije sretna zbog toga ali je rekla kako će uprkos tome i dalje podržavati svoju sestru i sve što nju čini sretnom.

BHDIJASPORA.NET

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

TE SU NOĆI “HAMZE” PREPLIVALE RIJEKU – Kako su Bužimske gazije preplivale Unu i nanijeli četnicima veliki gubitak!

Borci 505 viteške brigade pokazali su svima da nisu obični borci već ratnici koji su …

error: Oo !!