KonzumiranjeHurmi
KonzumiranjeHurmi

Zašto nam je Poslanik preporučio da svaki dan pojedemo NEPARAN broj hurmi?

Subhanallah. Pogledajte šta se desi ako pojedemo PARNI broj hurmi, npr. dvije, četiri, šest…

Plemeniti Poslanik a.s. nam je preporučio da svaki dan, pogotovo ujutro, pojedemo tri, pet ili sedam hurmi, a kao najbolje je izdvojio sedam hurmi.

Da li ste se bar i jednom zapitali zašto nam je plemeniti Poslanik a.s. preporučio da svako jutro pojedemo po neparan broj datula? Da li ste ikada razmišljali kakvu korist ima tijelo od konzumiranja upravo neparnog broja hurmi i zašto nije riječ o parnom broju te zašto su preporučene baš hurme, a ne neka druga vrsta voća?

Plavi halogen

Mnoga provedena istraživanja su pokazala, a što je naučnike posebno dovelo pred velike nedoumice, da nam je Poslanika a.s. na ovaj način još davno dao rješenje kako da se zaštitimo od šejtanskih dodira i dodira džina. Ova istraživanja pokazala su da se prilikom jedenja hurmi u ljudskom tijelu proizvodi posebna vrsta energije koja se zove plavi halogen. Taj spektralni plavi halogen formira zaštitni oblik oko cijelog našeg tijela u obliku štita koji naše tijelo štiti od nevidljivih elektromagnetskih valova. a ti valovi stvaraju se sihrom, urokljivim očima ili pak dodirom džina i drugim sličnim problemima koji direktno utiču na ljude i pričinjavaju im štetu na taj način. Taj plavi veo koji se generira nakon konzumiranja neparnog broja hurmi, ne dopušta, posebno džinima, da prođu kroz njega.

Snaga ovog energetskog štita se crpi iz sastavnih elemenata hurmi. a pogotovo iz fosfora koji je poznat kao bogat elektronima koji su u suprotnosti sa pozitivnim nabojem koji privlači džine. ali je uslov da broj pojedenih hurmi bude neparan, kao što smo prethodno naglasili. s tim da kada god se poveća broj unesenih hurmi iznad 7 taj plavi val postaje veći i jači. Također ova istraživanja su potvrdila i da fosforske zrake potpomažu da se plavi val obrazuje oko tijela i da ništa kroz njega ne prodire, dok džini mogu prodirati kroz druge valove.

Ostaje još pitanje šta se dešava ako neko pojede paran broj hurma? U tom slučaju, datule se u tijelu pretvaraju u vještačka sladila, nemaju nikakav uticaj na formiranje opisanog plavog vala i prelaze u karbohidrate.

Istinu je rekao Poslanik a.s. koji „…ne govori po hiru svome.“ (An-Nedžm, 3. ajet)

Poslanik, sallalahu alejhi we sellem, kaze: “Ko ujutro pojede 7 osušenih hurmi, tog dana mu ne mogu naštetiti sihir i otrov.” (prenosi Ebu Davud)

Ako podrobno ispitamo medicinsku stranu ovog hadisa shvatit ćemo čudo koje sadrži:

Poslanik, sallalahu alejhi we sellem, je spomenuo broj 7.

Ovaj broj igra značajnu ulogu u svemiru, Kur’anu i Poslanikovoj, sallalahu alejhi we sellem, tradiciji. Dovoljno je spomenuti da je prvi broj koji se spominje u Kur’anu broj 7.

7 hurmi otprilike je teško 70 grama

što predstavlja dovoljnu količinu različitih minerala, soli i vitamina potrebnih organizmu.

Ova količina je dovolja da očisti organizam

od akumuliranih otrova u ćelijama kao što su teški metali, npr. olovo. U današnje vrijeme akumulacija otrovnih tvari se povećala usljed raširenih zagađenja vode, zraka i hrane.

Hadis implicitno štetne tvari koje se unose u organizam označava kao otrov.

Također se spominje da jedenje hurmi smanjuje opasnost koju te štetne tvari predstavljaju za organizam.

A što se tiče riječi sihir to je objašnjeno u tekstu iznad.

U hadisu se ne kaže da otrov nema nikakvog utjecaja na onog ko pojede 7 hurmi. U stvari, činiti to namjerno (uzimati otrov) smatra se štetnim po zdravlje, a to je po islamu zabranjeno. Ovdje moramo shvatiti da ako pojedemo sedam hurmi svakog jutra to smanjuje štetni efekat otrova. Da bi se postigao što bolji učinak, jedenje sedam hurmi svakog jutra trebalo bi biti stalna navika kao što to od nas naš Poslanik a.s. trazi.

Iz hadisa nam je jasno da ova praksa pomaze i našem psihičkom zdravlju i da ono postaje stabilnije ukoliko se ovaj postupak primjenjuje, a Allah, subhanehu we te’ala, jedino zna istinu.

Hurma u brojevima

S obzirom na njihovu veliku medicinsku i hranljivu vrijednost, smatra se da su hurme najbolja hrana budućnosti. Hurme sadrze visoki procenat karbohidrata (škroba) do 88%, masnoća 2,5-5%, bjelančevina 2,3-5,6%, vitamina 6,4-11,5% i drugih vlakana. Meso hurme sadrzi 0,2-5% ulja, dok je udio ulja u sjemenki 7,7-9,7%. Tezina sjemenke iznosi 6,6-14,2% od ukupne tezine hurme.

Hurme sadrze vitamine A, B1 i B2, kao i florin koji sprečava propadanje zubi. Ostali minerali koji se nalaze u hurmama su: bor, kalcij, kobalt, bakar, zeljezo, magnezij, mangan, kalij, fosfor, natrij i cink. Osim toga, sjemenke sadrze aluminij, kadmij, hlorid, olovo i sumpor u različitim količinama. Selen, element za koji se vjeruje da sprečava nastajanje raka i koji ima vaznu imunološku funkciju, također se nalazi u hurmama.

Zbog svih prethodno spomenutih osobina moze se reći da su hurme idealna hrana budućnosti. U zadnjih 40 godina proizvodnja ovog voća se povećala triput, dok se svjetsko stanovništvo povećalo dvaput, a to govori da proizvodnja ovog idealnog voća brzo napreduje.

Ne oklijevajte!

Dragi vjernici, ako se osjećate slabo, ne oklijevajte da uzmete 7 hurmi ujutro kao što je to Poslanik, sallalahu alejhi we sellem, preporučio.

Sedam hurmi je teško oko 70 g i ako ih pojedete, vi ste zapravo pojeli 70 mg kalcija. što je veoma korisno za kosti, zglobove i zivce, 35 mg fosfora koji je koristan za mozak i 7 mg zeljeza što jača organizam općenito, a posebno srce. Hurme su također prikladne za smanjenje tjelesne tezine i sadrze samo 0.25 mg masnoće. Zato ako patite od gojaznosti, onda je to pravo jelo za vas. Ovo Poslanikovo jelo reguliše i stimulira crijeva sa 10 mg hranljivih vlakana koje sadrzi.

Za Akos.ba prevela Merjem Kapo

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Lejletul Miradz mubarek noc

Muslimani u nedjelju (27.02.2022) dočekuju odabranu noć Lejletu-l-Miradž

Šta za muslimane predstavlja ova noć? Noć Lejletu-l-Miradž za pripadnike islama predstavlja noć putovanja poslanika …

error: Oo !!