Stitna Zlijezda
StitnaZlijezda

Žene su joj meta, jer su emotivnije. Bolest zvana leptirica sve više i više zahvata ljudsku populaciju

Bolest zvana leptirica sve više i više zahvata ljudsku populaciju

Bolesti štitne su danas jedan od najraširenijih javno-zdravstvenih problema. Pogađaju milijune ljudi širom svijeta, naročito u generativnoj i najproduktivnijoj dobi života.

Uzrok su značajnih poremećaja zdravstvenog stanja i smanjuju kvalitetu života te utječu na svakodnevni život i aktivnosti pojedinca.

Žene češće obolijevaju od bolesti štitne 8/1 – svaka treća žena ima čvor na štitnoj žlijezdi, a svaka deseta ima neki od poremećaja funkcije štitne žlijezde.

Ove  bolesti često su udružene s drugim bolestima žlijezda s unutarnjim lučenjem i autoimunim bolestima, srčanim bolestima, problemima u trudnoći, depresijom, kroničnim stresom, anksioznošću. Bolesti štitne zauzimaju drugo mjesto u skupini endokrinoloških bolesti (odmah iza šećerne bolesti)

Bolesti štitne zahtijevaju od samog bolesnika, ali i njegove obitelji, radne okoline te šire društvene zajednice aktivan angažman u unaprjeđenju kvalitete života.

Prvi korak – promijenite stil života!

Bez pravilne prehrane nema zdrave štitne, stoga izbjegavajte šećer, gluten, kvasac, kravlje mlijeko i sve procesuirane namirnice.

Povećajte unos prehrambenih vlakana jer osobe oboljele od hipotireoze sklone su slabijoj probavi i konstipaciji (zatvoru). Namirnice koje obiluju vlaknima su povrće, voće i cjelovite žitarice. Izbjegavajte pića bogata kofeinom (kafa, neka gazirana pića bogata kofeinom, neki čajevi), te stimulanse kao što su pušenje i alkohol.

Povećajte unos vode – slab rad štitne direktno utječe na metabolizam, a za povećanje metaboličkih procesa potrebno je dnevno konzumirati najmanje 8 do 12 čaša vode. Voda hidrira cijelo tijelo i pomaže tijekom probave hrane te poboljšava osjećaj sitosti.

San

Imam Kazim: “Kada se razboli vjernik Allah, s.v.t., nadahne meleka s lijeve strane: ‘Ne piši Mome robu grijeha dok se nalazi u Mome zatvoru i okovu.’ I nadahne meleka s desne strane: ‘Piši Mome robu od dobročinstava ono što si mu pisao u zdravlju.’”

Važno je i dovoljno spavati, odvojite tijekom dana vrijeme samo za sebe sebi i svoje potrebe te slušajte poruke koje vam šalje tijelo – ne tjerajte ga preko granica izdržljivosti.

Odredite vrijeme posvećeno samo vama, ispunjeno aktivnostima koje će vas relaksirati te ispuniti pozitivnim emocijama i mislima.

Promijenite perspektivu i biti ćete u mogućnosti drugačije pristupiti rješavanju problema.

Dovedite organizam u stanje ravnoteže i vaša će vam štitna biti zahvalna!

Za portal: www.religis.com pripremila L. Muratovic.

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Lejletul Miradz mubarek noc

Muslimani u nedjelju (27.02.2022) dočekuju odabranu noć Lejletu-l-Miradž

Šta za muslimane predstavlja ova noć? Noć Lejletu-l-Miradž za pripadnike islama predstavlja noć putovanja poslanika …

error: Oo !!