Evo šta će se desiti sa Arabijom kada uskoro nestane nafte. Gdje je Muhamed Bin Salman napravio grešku?

Ovo nije razvoj događaja koji bi bilo ko trebao priželjkivati

U post-naftom dobu Muhamed bin Salman izgubio bi moć patronaže, ali kolaps saudijske ekonomije je loša vijest za regiju

Prijestolonasljednik Saudijske Arabije Muhamed bin Salman (MBS) više se ne može pozivati na mladost niti neiskustvo. To vrijeme je prošlo.

Ono što vidite je ono što dobivate. Zbrka, greške i ratovi povezani s njim kao prestolonasljednikom nastavit će se s njim kada postane i kralj.

Kompletan repertoar opresije princa bio je prikazan u olujnom telefonskom pozivu koji je uputio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu uoči sastanka OPECA prošlog mjeseca, koji je završio kobnim ratom cijena nafte između Saudijske Arabije i Rusije.

Velika Greška
Muhamed bin Salman sada se može uvjeriti u to koliko je velika greška bio taj poziv. Cijena nafte je pala, zalihe novca će se brzo potrošiti, a naftne kompanije suočavaju se sa stvarnim izgledima za zatvaranje bušotina. Naftni i gasni sektor čine oko 50% bruto domaćeg proizvoda kraljevstva i 70% njegove zarade od izvoza. Ali ovo je upravo nestalo.

Kao što će vam reći svako ko se susreo s Putinom, možete pregovarati s ruskim predsjednikom koliko god želite. Možete čak biti i na suprotstavljenim stranama u dva regionalna rata, u Siriji i Libiji, i dalje održavati vrijedne odnose, kao što turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i dalje čini.

Ali ono što ne smijete učiniti je stjerati Putina u kut. To je ono što je učinio saudijski prijestolonasljednik tako što je Putinu postavio ultimatume i vikao na njega. Putin je samo uzvratio, znajući da je ruski platni bilans u boljoj formi za igru pokera od saudijske.

Muhamed Bin Salman sada otkriva koliko su njegove karte bile slabe. Da budemo iskreni, prije nego što je uputio taj poziv, tražio je savjet od nekog arogantnog i nepromišljenog kao što je i sam Muhamed Bin Salman. Zet američkog predsjednika Donalda Trumpa i savjetnik za Bliski Istok Jared Kushner saslušao je šta saudijski prestolonasljednik namjerava učiniti i nije imao prigovora.

To objašnjava zašto je Trumpova prva reakcija bila pozitivna zbog naftnog pada. Trump je mislio da će za svaki cent odrezan od cijene nafte ostati kod kuće. To je trajalo sve dok se njegova pažnja nije okrenula onome što kolaps cijena nafte čini američkoj naftnoj industriji.

Saudijska Arabija bez nafte
S cijenom Brent nafte manjom od 20 dolara po barelu, Muhamed bin Salman sprema se otkriti šta se događa kad svijetu nije potrebna njegova nafta. U prošlosti, standardni odgovor na tu situaciju bio je sažaljiv pogled. Ne više. Izgledi da Saudijska Arabija postane država dužnik postali su stvarni.

Finansijski pad Saudijske Arabije dešava se već neko vrijeme. Kada je otac Muhameda bin Salmana postao kralj 23. januara 2015., devizne rezerve iznosile su 732 milijarde dolara. U decembru prošle godine potrošene su na 499 milijardi dolara, što je gubitak od 233 milijarde dolara za četiri godine, objavila je monetarna uprava Saudijske Arabije (SAMA).

BDP po glavi stanovnika Kraljevine takođe je opao, sa 25.243 dolara u 2012. na 23.338 dolara u 2018. godini, prema izvještaju Svjetske banke. MMF je izračunao da će neto dug ove godine obuhvatiti 19% BDP-a, naredne godine 27%, dok bi koronavirus i naftna kriza mogli potaknuti zaduživanje na 50% BDP-a do 2022. godine.

Rat u Jemenu, državni udar u Egiptu i intervencije širom arapskog svijeta, velike kupovine oružja od SAD-a, isprazni projekti poput izgradnje futurističkog grada Neoma, a da ne spominjemo njegove tri jahte, slike i palače, od kojih svaka igra ulogu u isušivanju saudijskih blagajni.

Zaposlenik saudijske kompanije ARAMCO u naftnoj rafineriji u Ras Tanuri
Saudijska ekonomija se već suočila sa stopom rasta od samo 0,3% i padom od 25% u izgradnji od 2017 godine, prije pandemije koronavirusa . Dodajmo tome, ograničenja nametnuta uslijed koronavirusa i otkazivanje Umre i Hadža, koji privlače čak 10 miliona hodočasnika godišnje, i dodatnih 8 milijardi dolara briše se iz bilance.

Ali problem nije samo to što je saudijski prestolonasljednik potrošio saudijski novac. Također je jako loše investirao ovaj novac.

Loše investicije
Jedan pokazatelj loših investicija je pad relativne vrijednosti državnih fondova. Veliki brat Saudijska Arabija stoji mnogo lošije od ostatka zaljevskih državica.

Glavni fond državnog bogatstva, Fond za javna ulaganja (PIF), nalazi se na 11. mjestu u svijetu, iza Abu Dhabi Investment Authority, Kuvajtske Investment Authority i Qatar Investment Authority. Kada se suverena sredstva ovih država saberu, UAE dolazi na prvo mjesto sa sredstvima u vrijednosti od 1.213 biliona dolara, zatim Kuvajt sa 522 milijardi dolara, Katar sa 328 milijardi dolara, a Saudi sa tek 320 milijardi dolara.

Čak i prije nego što je zavladala pandemija koronavirusa, MMF je smatrao da planiranje povećanja PIF-a na trilion dolara neće biti dovoljno za generiranje potrebnog prihoda ukoliko se Saudijci diverzificiraju od nafte. Ako bi “Saudijska Arabija povećala svoj PIF sa svojih sadašnjih 300 milijardi dolara na ovoj ljestvici, sami finansijski prinosi ne bi predstavljali odgovarajuću zamjenu prihoda u svijetu nakon nafte.

Drugi slučaj pada je pri samim ulaganjima. Masayoshi Son, generalni direktor japanske Softbank, podsjetio je kako je dobio 45 milijardi USD nakon što je samo 45 minuta proveo s MBS-om za svoj Vision Fund od 100 mlrd USD. “Jednu milijardu dolara u minuti”, rekao je Son. Softbank je prošle sedmice objavila da očekuje da će njen Vision Fond ostvariti gubitak od 16,5 milijardi dolara.

Saudijski fond (PIF) platio je 49$ za svaku dionicu u svom udjelu u kompaniji Ubera Technologies Inc u 2017. godini ali od tada do danas vrijednost Uberovih dionica se prepolovila.

Do pada naftne vrijednosti dolazi manje od dvije sedmice nakon što je PIF uložio dodatnih 1 milijardu dolara u dionice četiri evropske naftne kompanije i kruzersku kompaniju “Carnival” – sve to dovodi u sumnju kako se strategija PIF-a diverzificira dalje od nafte.

“Ne razumijem zašto PIF radi ovo što rade sada kada će njihovoj zemlji trebati svaki novčić“, rekao je jedan bankar za Financial Times.

“To me jako podsjeća na QIA (investicijski fond Katara) u njegovim ranim godinama. Postoji strategija, ali oni se ne pridržavaju strategije. Oni žele visoku vidljivost, ali žele zaraditi i novac. Oni žele diverzificirati ekonomiju od nafte, ali ponašaju se opurtunistički. ”

Nema finansijskog podsticaja
Saudijska Arabija danas ne može priuštiti financijski poticaj za ublažavanje posljedica pandemije za razliku od njenih zaljevskih susjeda. Kraljevina troši jedan posto BDP-a kao poticaj svojoj ekonomiji za vrijeme nametnutnih ograničenja, dok Katar troši 5,5%, Bahrein 3,9%, UAE 1,8%.

Mnogo je primjera novca koji ponestaje. Kralj je odredio da će država isplatiti 60% plate tokom perioda nametnutih ograničenja uslijed koronavirusa.

Ali zaposlenici najveće saudijske telekomunikacijske kompanije STC kažu mi kako primaju samo 10% svoje plate, jer vlada ne plaća novac STC-u za plate zaposlenih.

Saudijsko ministarstvo zdravlja tražilo je od hotela da posluju kao bolnice. Umjesto da vlasnicima hotela nadoknade privremeni gubitak prihoda ili im plate troškove, prisiljavaju ih da plate tekuće troškove, uz troškove dezinfekcije soba.

Regionalni efekat
Planovi Muhameda bin Salmana za modernizacijom i reformama u njegovoj zemlji se raspadaju. Njegov plan da generira strane investicije prodajom pet procenata dionica naftnog giganta ARAMCO na stranim berzama je nestao i sada je Saudijski fond (PIF), kao glavno sredstvo za diverzifikaciju saudijske ekonomije od nafte zapao u haos.

Kolaps ekonomije Saudijske Arabije, koji je decenijama bio motor koji pokreće čitavu regiju, brzo bi se osjetio u Egiptu, Sudanu, Jordanu, Libanonu, Siriji, Tunisu, jer sve države šalju milione svojih radnika i inžinjera u kraljevstvo i ovisne su o Saudijskoj ekonomiji.

Ovo nije razvoj događaja koji bi bilo ko trebao priželjkivati.

Tekst je preuzet i prilagođen sa Middle East Eye, autor teksta je David Hearst.

nova-zora.com

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Bunar u selu Laynah na sjeveru Saudijske Arabije. Historičari vjeruju da su ga iskopali džinni u vrijeme Sulejmana a.s.

Šta je prema profesoru hidrogeologije prava istina Selo Laynah na sjeveru Saudijske Arabije, udaljeno oko …

error: Oo !!