Pokuđeno je imati intimni odnos u ovom položaju

Zabranjeni i dozvoljeni položaji prilikom intimnog odnosa

Pod osnovnim pozicijama u koitusu misli se na određene položaje koji su poznati prilikom intimnog odnosa.
Što se tiče osnovnih pozicija u koitusu, nema nikakvih granica ili zabrana. Pod osnovnim pozicijama u koitusu misli se na položaje koji su poznati kao: muškarac sa gornje strane, žena sa gornje strane licem u lice, bočna pozicija licem u lice, pozicija u kojoj muškarac prilazi sa stražnje strane. U stvari, šerijat je ostavio mužu i ženi da istražuju i eksperimentišu kako im je volja. U ranom islamskom periodu, desio se jedan događaj koji je razjasnio ovo pitanje za sva vremena.

Stanovnici Medine, pod uticajem Jevreja, za vrijeme intimnog odnosa koristili su položaj “muškarac sa gornje strane, licem u lice,” dok su Mekanci voljeli da eksperimentišu sa raznim položajima. Nakon što su se muslimani iselili u Medinu, jedan Mekanac je oženio ženu iz Medine i želio je da sa njom ima intimni odnos na svoj sopstveni način. Žena je odbila i rekla da mogu imati odnos samo u jednom položaju. Slučaj je iznesen pred Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, pa je Allah objavio ajet koji glasi: “Žene vaše su njive vaše, i vi njivama svojim prilazite kako hoćete” (El-Bekara, 223). To znači, u bilo kojem položaju (El-Mizan, str. 319).

Ipak, pokuđeno je imati odnos u stojećem položaju ili okrenut prema Kibli licem ili leđima. Preporučljivo je uzdržati se od akrobatskih pozicija koje predlažu neki seksolozi na Istoku i Zapadu, koji čak mogu da izazovu fizičke ozlijede. U svemu ovome osnovno je pravilo međusobno zadovoljstvo i fleksibilnost. Ako jedan od partnera ne voli neki određeni položaj, onda onaj drugi treba da se ravna prema njegovim osjećanjima.

Postoje osobe sa jako izraženom seksualnošću koji mogu za istu noć nekoliko puta ponoviti odnos. To im predstavlja posebno zadovoljstvo. Islam nema ništa protiv takvog odnosa dokle god on čini zadovoljstvo bračnim drugovima i ni jednom od njih ne predstavlja teškoću. Jedino što se preporučuje u takvim situacijama jeste uzimanje abdesta ili kupanje kako bi čovjek bio raspoloženiji za novi odnos. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: “Kada neko od vas priđe svojoj ženi pa želi da to ponovi, neka uzme abdest između dva odnosa, bit će raspoloženiji za ponovni odnos.” (Muslim i Ebu Davud)

U drugom hadisu se kaže da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, jednog dana obilazio svoje žene i kod svake se kupao. Ashab Ebu Rafi’ ga je upitao: “Allahov Poslaniče, zašto to ne uradiš sa jednim kupanjem?” Odgovorio mu je: “Ovako je bolje, prijatnije i čistije.”

Broj seksualnih odnosa nije ograničen. On se vraća svakoj osobi, njegovoj fizičkoj i psihičkoj snazi kao i potrebi. Ali, ipak, ni u čemu ne treba pretjerivati pa ni u ovome.

Vrijeme obavljanja spolnog odnosa nije precizirano što znači da se može obaviti u svako doba dana i noći ako to odgovara supružnicima. I žena i muž trebaju da paze na vrijeme kada inače imaju posebnu želju za spolnim odnosom i da u tom vremenu budu spremni za svog partnera. Zbog toga se ženi preporučuje da ne odbija muža kada zatraži da ima odnos i prijeti joj se prokletstvom meleka. (Buhari i Muslim) Isto tako joj se preporučuje da ne posti nafilu kada je muž kod kuće, osim sa njegovim dopuštenjem. (Buhari)

U pogledu ovoga treba napomenuti da ni muž ne treba da odbija ženu ukoliko ona ima potrebu za spolnim odnosom, kao i da mora imati obzira prema njenom psihičkom stanju i bolesti. U tim momentima treba da izbjegava da je zove u postelju kako ne bi osjetila odvratnost prema odnosu. Ona će iz poslušnosti prema suprugu i zbog prijetnje prokletstvom pristati na odnos, ali ga neće voljeti. Ni jedan muž nije zadovoljan da njegov spolni odnos liči više “silovanju” nego milovanju. Zbog toga se preporučuje predigra iz koje će se izroditi obostrana želja za odnosom.

Prema hadisu Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, zadovoljstvo treba da bude obostrano. Komentarišući hadis čuveni Gazalija u svom djelu «El-Ihja» rekao je: ‘Kada muškarac doživi orgazam, treba sačekati da i njegova žena također doživi orgazam, jer njen orgazam može doći mnogo sporije. Ako je on uzbudi i probudi njenu želju a onda je napusti, to će je povrijediti i svaka razlika u njihovim orgazmima će zasigurno proizvesti osjećaj udaljenosti. Istovremeni orgazam bi za nju bio najugodniji, posebno zato što će njen muž biti zaokupljen svojim orgazmom i ona neće biti opterećena svojom stidljivošću.» (El-Ihja, 2/46)

Žena ima pravo na seksualno zadovoljstvo kao i muškarac i u tome nema nikakve razlike. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, preporučuje da se ne prekida intimni odnos dok i žena ne doživi erekciju. Muž, radi kontinuiteta dobrog spolnog odnosa prve bračne noći, mora voditi računa da i žena osjeti zadovoljstvo spolnim odnosom.

Često puta naši sugrađani postavljaju pitanje o obaveznosti kupanja nakon spolnog odnosa, tj. da li su dužni odmah se okupati prije nego zaspu ili mogu odgoditi kupanje do sabaha. Po ovom pitanju i sami ashabi su bili u nedoumici. Abdullah b. Kajs upitao je Aišu r.a.: “Šta je radio Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, dok je bivao džunup, da li se kupao prije spavanja ili bi zaspao prije nego bi se okupao?” Ona je odgovorila: “Radio je i jedno i drugo. Nekada bi se okupao pa zaspao a nekada uzeo abdest pa zaspao.” Na to je Abdullah rekao: “Hvala Allahu Koji je dao mogućnost izbora.” (Muslim)

Naravno da je kupanje bolje, jer ne zna čovjek šta se sve može desiti u toku noći. Posebno je u zimskim noćima preporučljivo okupati se odmah nakon odnosa, kako se ne bi čovjek rashlađivao i ne daj Bože prehladio. Ali ako se i ne okupa ne smeta da zaspi pa da to učini kada se probudi.

Ako supružnicima predstavlja zadovoljstvo zajedničko kupanje u istom kupatilu, oni to mogu učiniti bez ikakve šeriatske zapreke. Pri tome im se dozvoljava da jedno drugo kupaju ili da pomažu pri kupanju. Aiša r.a. je rekla: “Kupala sam se sa Poslanikom, sallallahu alejhi ve sellem, iz iste posude u kojoj su nam se ruke preplitale, a on je stizao uzeti vodu prije mene, pa sam mu govorila: Ostavi i za mene, ostavi i meni! Bili smo obadvoje džunupi.” (Buhari i Muslim) Iz ovog hadisa se zaključuje da je dozvoljeno bračnom partneru da gleda u stidno mjesto svoga partnera.

Islam je savrsena vjera, sto znaci da ima odgovore na sva pitanja. U protivnom, da nema odgovore na pitanja koja tiste narod, na sceni bismo imali jos jedno krscanstvo ili Judaizam. Kada se radi o seksualnom zadovoljavanju u zdravom i legalnom braku, islam je protiv bilo kog vida njegova sputavanja. Brakovi pucaju ili su na ivici propasti i zbog toga sto jedan ili obadva bracna druga ne mogu naci seksualno zadovoljstvo kod svog partnera. Mnogi bracni partneri nisu svjesni da je upravo seksualni zivot stub braka i ako on ne funkcionise normalno, partneri ce traziti zadovoljstvo na pogresnom mjestu.

To je razlog velikog procenta bracne nevjere. Muz na drugom mjestu trazi ono sto ne moze naci kod svoje supruge i obrnuto. Sve je to zbog toga sto supruga ili suprug nisu kadri da jedno drugom pruze smiraj o kome Kur’an govori. Seksualni faktor igra izuzetno vaznu ulogu u brakovima te je nepisano pravilo da je kuca u kojoj suprug i supruga ustaju zadovoljni iz postelje izvor smijeha i harmonije. Isto je i kada odlaze u postelju.

Naime, kada se radi o legalnom seksualnom odnosu u njemu je sve dozvoljeno osim ono sto je Seriat zabranio. Zabranjen je neprirodan prilaz zeni sa ledja tj.u analni otvor. Zabranio ga je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “Prilazi svojoj zeni i s prijeda i sa zada, ali nikako u mjesto izvan rodnice i nemoj joj prilaziti u vrijeme menstruacije.” (En-Nesai).

U drugom hadisu je rekao: “Ko pridje zeni u mjesto mimo rodnice, Allah ga na Sudnjem danu nece ni pogledati“. (Ebu Davud).

Analogno tome, sve poze seksualnog odnosa kao i sve predigre koje se cine u svrhu zadovoljavanja seksualnog nagona su dozvoljene osim prilaska zeni u cmar. Takav cin je ostro osudjen i za njeg slijedi ahiretska kazna, kao sto se to vidi iz gornjeg hadisa. Uzviseni je Allah rekao: “Vase zene su njive vase. Vi svojim njivama prilazite kako hocete.” (El-Bekara, 223)

mr. Senaid Zaimovic

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Da li se ovakav intimni odnos između supružnika tretira kao BLUD?

Propisi za one koji ovo čine prije braka, i za supružnike… PITANJE: Es-selamu alejkum. Imam …

error: Oo !!