UcenjeTalkina
Ucenje Talkina na mezaru

Odgovor koji je izazvao veliku polemiku. Čovjek pokopan bez talkina. Zašto se više ne uči talkin?

Odgovor jednog od najeminentnijih alima sa Balkana

Zašto se onima koji presele na Ahiret, ne uči više talkin?

PITANJE: Nedavno je ovdje umro najstariji čovjek Mujo Zec u 94. godini života. Pokopan je bez talkina. Ljudi su bili nezadovoljni. Talkin se učio uvijek.

ODGOVOR: Talkin se propisuje živom čovjeku. Talkin je, ustvari, podsjećanje na osnovne dužnosti svakog muslimana.

Kakvog smisla ima o tome govoriti mrtvom čovjeku? Ništa mu to neće pomoći u kaburu. On će tamo biti pitan za ono što je radio dok je bio živ.

Ako je, dok je bio živ, ispravno vjerovao Boga poštovao Božijeg Poslanika, držao se Njegova puta i propisa islama, sigurno će dobro proći na ispitu, a ako nije, ništa mu neće pomoći imamov talkin na grobu.

Interesantno je i vrlo karakteristično što umrlom čovjeku posvećujemo vjerske brige više nego živom. Insistiramo po svaku cijenu da mu se uči talkin i Kur’an kad umre, a ne vodimo računa o tome dok je bio živ.

Ne bunimo se što mu se talkin nije učio dok je bio živ, iako se talkin uči samo tada, a bunimo se što mu se nije proučio na grobu.Nije tačno da se talkin mrtvima učio uvijek.

Mnogo toga u vezi sa dženazom nije bilo ranije. U izvornim fikhskim djelima nećete naći puno toga što se sada prakticira. Bitan je dženaza-namaz. Sve drugo je dodatak koji nije nužan.

Na pitanja odgovorio: Husein ef. Đozo Iz knjige: IZABRANA DJELA , FETVE II, knjiga peta, Izdavači: El-Kalem i Fakultet islamskih nauka, Sarajevo, 2006., akos.ba
Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Lejletul Miradz mubarek noc

Muslimani u nedjelju (27.02.2022) dočekuju odabranu noć Lejletu-l-Miradž

Šta za muslimane predstavlja ova noć? Noć Lejletu-l-Miradž za pripadnike islama predstavlja noć putovanja poslanika …

error: Oo !!