nocni namaz
Namaz lejl

U koje doba je Vjerovjesnik, s.a.v.s., ustajao na noćni namaz?

Poslanik a.s. otkriva koji je noćni namaz najdraži Allahu s.w.t.a.

Od Enesa, r.a., se prenosi da je rekao:”Allahov Poslanik,s.a.v.s., bi u mjesecu mrsio toliko da bi mi znalipomisliti da (nikako) ne posti i postio toliko da bi mi znali pomisliti danikako ne mrsi. Kada bi noću pomislio da ne klanja, vidio bi ga da klanja, akada bi pomislio da ne spava, vidio bi ga da spava.” El-Hafiz u EI-Fethukaže:

 “Od Vjerovjesnika, s.a.v.s., je potvrđeno da je on klanjao i na početku noći, i u sredini noći i na kraju noći. Međutim, u hadisu koji prenosi Abdullah b. ‘Amr b. el’ As, Vjerovjesnik, s.a.v.s., je dao do znanja koji je noćni namaz  najdraži Uzvišenom Allahu, rekavši: “Allahu najdraži namaz je namaz kakav je klanjao Davud, a.s. Allahu najdraži post je Davudov post.

 On bi spavao pola noći, trećinu provodio u namazu i ponovo legao u zadnjoj šestini i jedan dan postio, a drugi dan mrsio.” El-Muhelleb kaže: “Davud, a.s., bi legao i zaspao na početku noći. Zatim bi, u vrijeme u kome Allah doziva: ‘Ima li ko da šta traži, pa da mu dam?’, ustao i klanjao.

 Zatim bi prilegao koliko je potrebno da se odmori od iscrpljenosti od noćnog namaza uostatku noći. To je taj san u vrijeme sehura. Ovaj način obavljanja noćnognamaza postao je omiljen zato što se daje oduška duši i što se izbjegava mogućamrzovolja.

Allahov Poslanik, s.a.v.s., u tome je smislu rekao: “Allahuneće dodijati dok vama ne dodije.”  Prema tome, Allah, dž.š., voli da Svojom dobrostivošću što duže obasipa i da Svoje dobročinstvo što više izljeva. Gore navedeni način obavljanja noćnog namaza je lakši, jer kratak san poslije noćnog namaza odmara tijelo, otklanja štetnost nespavanja i klonulost tijela, za razliku od nespavanja sve do sabaha.

Čovjek ovako sabah-namaz dočekuje odmoran, pa se kako njemu, tako i ostalim dnevnim obavezama, aktivnije i predanije može posvetiti. Osim toga, to je najbolji način da se izbjegne oholost, jer san u zadnjoj šestini noći vraća svježinu licu i vitalnost tijelu, što čovjeku omogućava da pred onim ko ga vidi sakrije u čemu je noćproveo. Na ovo ukazuje Ibn Dekik el-‘Id.”

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Lejletul Miradz mubarek noc

Muslimani u nedjelju (27.02.2022) dočekuju odabranu noć Lejletu-l-Miradž

Šta za muslimane predstavlja ova noć? Noć Lejletu-l-Miradž za pripadnike islama predstavlja noć putovanja poslanika …

error: Oo !!