Kucni Poslovi Ibadet
KucniPosloviIbadet

10 načina kako da stresne kućne poslove pretvorite u ibadet

Prebukirani ste sa kućnim poslovima?

Evo kako da s tim izađete na kraj. Telefon zvoni…Kako trčim da se javim, tako uviđam da je dnevni boravak prepun igračaka pobacanih po podu. Dižem slušalicu i čujem glas “Mama, gotov sam!” Zvuk pištanja štednjaka budi uspavanu bebu.

Ovako izgleda moj uobičajeni dan i ne žalim se. Ozbiljno kažem – ne žalim se. Hvala Allahu na svima blagodatima – djeci, opskrbi, smještaju i još mnogim stvarima… Ali isto tako znam da ja i mnoge druge žene domaćice koje borave u kući puno, s vremena na vrijeme osjećaju stres. Stoga, hajde da to pokušamo skupa rješiti.Ljudi ženu domaćicu obično doživljavaju kao osobu koja ima listu poslova koje treba obaviti, kao što je čišćenje, pranje, kuhanje i sl.

Ovakvo shvatanje treba ispraviti. Biti domaćica, prije svega, znači biti ona koja izgrađuje dom i porodicu. Svi njeni poslovi su fizičke prirode, ali najprije trebamo pogledati u emocionalnu stranu tog posla.Žena domaćica rađa i odgaja pozitivnu i pobožnu djecu, brine se i pazi o svome suprugu udovoljavajući svim njegovim potrebama, te gradi i održava miran i sretan dom. Sve ovo je zaista jedan veliki i odgovoran posao.U nastavku predstavljamo nekoliko ideja koje vam mogu pomoći da lakše obavljate vaše kućne poslove i obaveze.

Prije svega, shvati i prihvati da je sve od Boga i da sve što se dešava, zbiva se božijim određenjem. Kada to prihvatite, olakšat ćete sebi i smanjiti pritisak izazvan svakodnevnim iskušenjima.Puno čini dovu Allahu, dž.š., da ti olakša poslove koje obavljaš.

Konstantno imaj na umu cilj i posao kojeg taj dan trebaš uraditi. Šta danas planiram kuhati? Ako ne krene po planu, polako. Ništa loše se neće desiti ako usisaš pod sutra ili danas naručiš gotovu hranu. Svi znamo da su djeca nepredvidiva. Obnovi svoj iman tako što ćeš poslušati neko predavanje dok usisavaš ili pripremaš ručak. Ako si majka koja doji, iskoriti to vrijeme dok dojiš da pročitaš neki kratak i poučan materijal. Pronađi neke jednostavne recepte za omiljeno jelo tvoje porodice, tako ćeš uštedjeti puno vremena. Prema svojoj djeci se odnosi kao prema božijim stvorenjima, to će ti pomoći da budeš više strpljivija s njima.

Rješi se svega onoga čime Allah, dž.š., nije zadovoljan, jer to je potpuno gubljenje vremena, a vrijeme je previše dragocjeno da bi ga trošili u nešto bezvrijedno. Stres dolazi kada se preopteretimo s poslovima. Zato ne žuri! Polako! Čistoća jeste pola vjere, ali to ne znači da trebaš cijeli dan čistiti. Zamisli čistu kuću sa nervoznom i isfrustriranom djecom i umornu ženu koji gazdu kuće takvi dočekuju kada se vraća s posla. Nemoj biti žalosna i misliti da si se udaljila od Allaha, zato što nemaš bereketa u vremenu. Pokušaj da svaki kućanski posao pretvoriš u ibadet u dobro djelu (da ga radiš u ime Boga i za Njegovo zadovoljstvo).

Stoga, uradite sljedeće: Imajte ispravan nijjet/namjeru kada pristupate nekom poslu koji je, naravno, ispravan i puno učite dovu. Etoga, gotovo… To je to… Brini se o sebi prije svega, kako bi se uopće mogla brinuti za druge. Sreća dolazi iznutra iz dubine vas samih. Ako ne možete biti sretni u vlastitom domu, vrlo male šanse su da možete biti sretni na bilo kojem drugom mjestu. Molim Allaha da olakša svakoj majci muslimanki, amin!

Akos.ba

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Ibadet koji ne zahtijeva abdest ni okretanje prema kibli, a uzrok je blagostanja i uspjeha na oba svijeta

Razmislite o ovom ajetu i vidite gdje se u njemu pojavljuje riječ ”mnogo” ili ”često” …

error: Oo !!