Poslanik Grijesnici
PoslanikGrijesnici

Poslanik, s.a.v.s., je imao razumijevanja za griješnike

Koja oholost i bezobrazluk, Poslanik, s.a.v.s., je iz poštovanja prema židovu ustao na noge kad je prošla njegova sahrana, a gdje smo mi?

Piše: Saudin Cokoja

Svi smo mi slabi, slabi smo u iskušenjima, slabo smo na grijeh, posebno na manje koji su nam izgleda postali svakodnevnica. Veliki grijesi, kako ko, sve zavisi od čovjekova imana, što mu je iman jači, duže će se odupirati naletima grijeha koji su uvijek oko njega. Pravilo glasi, niko nije savršen, bez obzira o čemu se radilo: ponašanje, ibadet, moral, učenost i ostale kategorije u kojima se sin Ademov ističe i trudi se da bude što bolji. Samo jedna osoba je bila savršeno savršena u svemu, a on trenutno ležu ukopan u časnoj Revdi, naš Poslanik, s.a.v.s.

U vremenu neznanja, teške ekonomske situacije, velikog fesada (nereda na Zemlji), vremenu iskušenja, kad je teško očuvati svoj imanski identitet, često se javlja sistem griješenja kod ljudi, bilo da se radi o greškama prema ljudima ili grijesima prema Allahu.

Postojanjem društvenih mreža, možemo da vidimo kako se ljudi ponašaju, kako griješe, na koji način se ophode prema vjeri i sl., i u tom svijetu gdje rijetko da neko koga lično poznaje, dolazi do teških osuda počinioca određenog grijeha. Osoba ili više njih, nazivaju se najpogrdnijim imenima, osobe se proglašavaju od kjafira (nevjernika) pa do munafika, padaju teške riječi uvreda i vulgarnog izražavanja. Čak ni mrtvi nisu toga pošteđeni. Nedavno je umro jedan od islamskih učenjaka, i nakon što je vijest objavljena, čitam kako ga jedan musliman naziva psom. Strašno!

Koja oholost i bezobrazluk, Poslanik, s.a.v.s., je iz poštovanja prema židovu ustao na noge kad je prošla njegova sahrana. Očito je da imamo problema kad je u pitanju odnos prema drugima, odnos prema grijehu i griješniku, očito je da imamo problem u komunikaciji a što je najgore, sva ta krajne drska i nemoralna komunikacija dolazi od osoba koje su vjernici, koja praktikuju i žive islam, islam kako ga je živio i praktikovao Poslanik, s.av.s., barem tako kažu, međutim, istina je, da takav islam ni ponašanje nije praktikovao naš Poslanik, s.a.v.s.

Ovom prilikom želim da navedem jedan primjer iz života Poslanik, s.a.v.s. Primjer je uglavnom svima nama poznat,, nalazi se kod Buharije, ali problem je što nećemo da izvućemo pouku iz njega.

Radi se o ashabu, Poslanikovom, s.a.v.s. drugu i prijatelju. Znate li šta je radio za Poslanika, s.a.v.s., i kroz to svoje pokazivao ljubav prema njemu? On je bio taj koji je nasmijavao Poslanika, s.a.v.s., Taj ashab je volio puno šalu, pa je često znao da nasmijava Poslanika, s.a.v.s., svojim ugodnim šalama. Taj ashab se zvao Abdullah, a imao je čudan nadimak, zvali su ga Himar, što znači Magarac. Možda će ti ovo na prvu zvučati smiješno, ali nije. Ovaj ashab je bio izuzetno snažan, imao je jako tijelo, pa su ga zbog njegove snage i veličine, prozvali magarcom, što je kod arapa u to vrijeme bilo pohvalno, dakle mislilo se na njegovu snagu i izdržljivost koju ima ova životinja. Isto tako, danas ćete u arapskim pustinjama naći ljude koji se zovu Vuk ili Soko, to je zbog njihovih određenih sposbnosti a ne da se porede sa životinjama.

Ovaj čovjek, ustvari mladić, volio je puno Poslanika, s.a.v.s., ta ljubav je bila neopisiva, do te mjere da je uživao da ga nasmijava, znači volio je da vidi Poslanika, s.a.v.s., nasmijana lica, što je za njega predstavljalo čast. Ono što je posebno želio, jeste da uruči Poslaniku, s.a.v.s., neki poklon, ali da bude baš od njega. Međutim nije imao ništa a nije bio ni sa novcem nešto posebno, dakle spadao je u siromašnije ashabe.

Jednom dok je šetao pijacom, vidio je lijep ogrtač. Svidio mu se plaho, međutim nije imao novca da ga kupi a želio je da ga vidi na Poslaniku, s.a.v.s.

Ipak odluči da se dogovor sa trgovcem za cijenu. Nakon što su se dogovorili, Abdullah reče trgovcu:“Dođi za mnom, kad stignemo do jedne kuće, biće ti plačeno.“ Abdullah stavi ogrtač preko ramena a trgovac krenu za njim. Išli su dok nisu stigli do kuće Poslanika, s.a.v.s. Abdullah je pokucao na vrata i iz kuće je izašao Poslanik, s.a.v.s. Iskazao je dobrodošlicu Abdullahu a on mu ponudi ogrtač i reče da je to poklon od njega. Inače, Poslanik, s.a.v.s., je primao poklon ali bi odmah dadni nešto zauzvrat, da ne ispadne da samo prima poklone, imao je običaj da čovjeku da protuvrijednost poklona.

Poslanik, s.a.v.s., se zahvali, međutim trgovac čeka svoj novac, onda se Abdullah okrenu Poslaniku i reče:“Božiji poslaniče, de plati ovom trgovcu ogrtač koji sam ti dao.“

Poslanik, s.a.v.s, se nasmija i reče:“Moj Abdullah, kako da platim, kad si rekao da je poklon?“ Abdullah slegnu ramenima i odgovori:“Znam Poslaniče, tako mi Allaha, svidio mi se pravo a ja sam želio da ga vidim na tebi, međutim nisam imao novca da ga kupim.“ Poslanik, s.a.v.s., se opet nasmija te plati trgovcu cijenu ogrtača. Tako da je Poslanik, s.a.v.s., imao prijateljski i bratski odnos prema Abdullahu.

Ali, Abdullah je imao jednu mahanu, Abdullah je ponekad znao konzumirati alkohol. Da, znao je to raditi. Nekoliko puta su ga našli i zatekli kako pije i nakon toga dovedi bi ga pred Poslanika, s.a.v.s., koji bi budi u mesdžidu. A poslije toga bi pred njim, izvrši bičevanje. Poslanik, s.a.v.s., bi ga znao gledati u takvom stanju tužnim pogledom, bilo mu ga je žao, želio je da se pokaje i da ostavi to zlo, međutim nije.

Ali, nakon toga, Poslanik, s.a.v.s., bi ga sretni u gradu, družio se sa njim kao brat sa bratom, nije ga odbacio, napadao niti prezirao. Pa bi ga opet, nakon nekoliko dana, dovedi da se bičuje zbog alkohola. Dovodili su ga treći i četvrti put, a srce Poslanika, s.a.v.s., se kidalo od tuge za njim i njegovim stanjem. Kad su završili sa bičevanjem, dok je onako sjedio u pijanom stanju, jedan od ashaba se naljuti te reče:“Allah te prokelo, kako se više ne pokaješ!“

Kad je Poslanik, s.a.v.s., čuo riječi proklinjanja od strane ovog ashaba, okrenuo se prema njemu i rekao povišenim glasom:“Ne proklinji ga, ne proklinji ga, tako mi Allaha, znam da voli Allaha i Njegova Poslanika!“

Ne proklinji ga, nemoj da pomažeš šejtana protiv njega, nemoj da uveličavaš zlo. Kad je mladić čuo ove riječi,njegova ljubav prema Poslaniku, s.a.v.s., se još više povećala, pokajao se od grijeha zvani alkohol. Prije je Poslanika viđao sedmično, kasnije ga je viđao svaki dan, jednostavno, samo da ga vidi i poselami. Možemo samo zamisliti kakvi su ti susreti bili.

Koliko danas ima mladića i djevojaka, koji čine određene grijehe, ali nemojte ih koriti, posebno ne u javnosti, nemojte ih mrziti i odbijati od sebe, poklonite im punu pažnju, pokažite im da postoji nada. A da vjernik vrijeđa, psuje i mrzi vjernika, samo zbog nekih propusta ili što ne razmišlja kao on, je nedpustivo i to može da bude odraz samo licemjerstva, oholosti i neodgoja.

saff.ba

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Lejletul Miradz mubarek noc

Muslimani u nedjelju (27.02.2022) dočekuju odabranu noć Lejletu-l-Miradž

Šta za muslimane predstavlja ova noć? Noć Lejletu-l-Miradž za pripadnike islama predstavlja noć putovanja poslanika …

error: Oo !!