Porodica Poslanik Dzennet
PorodicaPoslanikDzennet

Kako da tvoja porodica bude u Džennetu sa tobom?

Ebu Hurejre, r.a., prenosi da je Vjerovjesnik, a.s., rekao: “Čovjek će u Džennetu biti podignut na viši stepen (deredžu), pa će upitati: “Odakle meni ovo?!“ ”Tvoj sin je molio oprost za tebe,“ bit će mu rečeno.”

Savjeti i upute:

Nema sumnje, dragi brate, da svojim roditeljima želiš sve najbolje kako na dunjaluku tako i na ahiretu. Neizmjerno ih voliš i ne bi dozvolio da im se bilo što loše dogodi.Gospodar te počastio da si rođen kod roditelja muslimana koji su provodili noći čuvajući te i njegujući dok nisi odrastao. Zato, nastoj im uzvratiti poslušnošću i dobročinstvom.To ti je tvoj Gospodar naredio u ajetu: Gospodar tvoj zapovijeda da se samo Njemu klanjate i da roditeljima dobročinstvo činite.

Kad jedno od njih dvoje, ili oboje, kod tebe starost dožive, ne reci im ni: “Uh!“ – i ne podvikni na njih, i obraćaj im se riječima poštovanja punim. Budi prema njima pažljiv i ponizan i reci: “Gospodaru moj, smiluj im se, oni su mene, kad sam bio dijete, njegovali!“Najbolji način iskazivanja poslušnosti prema roditeljima je svakako dova za njih dok su živi i nakon što umru, kao što nas i Allahov Poslanik, a.s., podstiče na to u hadisu:

Ebu Hurejre, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, a.s., rekao: “Kada čovjek umre, sva njegova djela prestaju osim tri: trajne sadake, znanja kojim se drugi koriste i dobrog djeteta koje uči dovu za njega.“U ovom hadisu imamo podsticaj djeci da što više mole za svoje roditelje. Allah, dž.š., nagrađuje roditelje za sva dobra djela koja njihovo dijete čini, jer su oni uzrok njihovog lijepog odgoja. Stoga, ako se dijete obrati Allahu dovom za svoje roditelje da im oprosti, njihova nagrada se još više povećava, kao što onaj ko zasadi neku voćku ima nagradu kad god neko bude jeo s nje, pa i ako ne bude učio dovu za njega, a ako već prouči dovu, njegova nagrada se, Allahovom dobrotom, uvećava.

Ibn Abbas, r.a., veli: “Doista će Allah uzdići vjernikovu porodicu na njegov stepen, makar imali manje dobrih djela od njega, kako bi se radovao i uživao s njima.” Potom je proučio ajet: “Onima koji su vjerovali i za kojima su se djeca njihova u vjerovanju povela priključiti ćemo djecu njihovu, a djela njihova nećemo nimalo umanjiti.“ Nakon toga je rekao: “Očevima nisu uskraćena dobra djela iako su sinovi uzdignuti na njihov nivo.“Onaj ko se bude odlikovao lijepim osobinama, okitit će se svakim dobrom kako na dunjaluku tako i na ahiretu.
On će postići sreću na dunjaluku a uspjeh na ahiretu. On se na dunjaluku druži i veseli sa svojim precima, sinovima, ženama, rodbinom s kojom je njegovo srce smireno i radosno.Sve što više bude prema njima činio dobročinstvo i održavao rodbinske veze, to će se više približavati svome Gospodaru. Allah, dž.š., će ga počastiti plodovima te pokornosti čiju će slast osjetiti u srcu koje će biti ispunjeno blagošću i iskrenom ljubavlju prema svojim precima i potomcima.

Za Akos.ba priredila: Medina Kanlić

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Draga suprugo mnogo sam se obradovao kad si mi rekla da si trudna. Ali od prvog dana primijetio sam da je tvoje tijelo počelo prolaziti kroz velike promjene…

VRIJEDI PROČITATI A I PODIJELITI Draga suprugo Mnogo sam se radovao kad si mi rekli …

error: Oo !!