Spominjanje Allaha
SpominjanjeAllaha

Vrijeme kada je posebno vrijedno spominjanje Uzvišenog Allaha:

Općenito najbolje vrijeme za spominjanje Allaha dž.š.

Općenito najbolje vrijeme za spominjanje Allaha dž.š. jeste nakon obavljenog namaza do izlaska Sunca,kao i nakon ikindije namaza do zalaska sunca.

“Pa hvaljen neka je Allah kad god omrknete i kad god osvanete,Njemu neka je pohvala i na nebesima i na Zemlji,i predvečer i u podne.”(Er-Rum 17-18)

Allahov Poslanik salallahu alejhi we sellem,običavao je spominjati Allaha dž.š. sve do izlaska Sunca. Od njega se prenosi da je rekao: “Ko obavi sabah namaz i na mjestu gdje ga je obavio bude spominjao Allaha dž.š.,sve do izlaska sunca i nakon toga klanja dva rekata namaza kao da je obavio Hadždž i umru,potpuno,potpuno,potpuno.”(Bilježi ga Tirmizi pod brojem 586)

Allahov Poslanik salallahu alejhi we sellem, neprestano je prakticirao spominjanje Allaha u ovo vrijeme.

Pripovjeda se da je Ibn Tejmijja svako jutro spominjao Allaha dž.š.,nakon sabah namaza pa sve do izlaska Sunca. Govorio je: “Ovo je izvor moje snage,i kad ne bih ovo prakticirao,potpuno bih snagu izgubio.”

Znači ovo je vrijeme kad je najbolje spominjati Allaha dž.š. nakon klanjanja sabah namaza pa do izlaska Sunca,to je vrijeme u kojem se srca otvaraju,cvijeće otvara svoje latice,ptice cvrkuću i kada Jedini,Onaj Koji prašta,spušta berićet na zemlju.To je vrijeme u kojem se spušta nafaka i Allahova dž.š. milost. Zato nastoj biti među onima koji spominju Allaha dž.š. u ovo vrijeme.

Izvor: “Bedemi Allahove zaštite”

Autor: Dr. Aid Al-Qarni

Priredila: Ummu Sumeyya Reyhana

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Lejletul Miradz mubarek noc

Muslimani u nedjelju (27.02.2022) dočekuju odabranu noć Lejletu-l-Miradž

Šta za muslimane predstavlja ova noć? Noć Lejletu-l-Miradž za pripadnike islama predstavlja noć putovanja poslanika …

error: Oo !!