Djevojka Udaja
DjevojkaUdaja

Preporuka roditeljima, i djevojkama pred udaju – Ako se ne udaju u ovom hadisom predviđenom vremenu, zavladat će nemoral i…

Smatram da bi najbliže pojašnjenje, u pogledu vremena kada se djevojka treba udati, bilo ono koje je spomenuto u Poslanikovom, s.a.v.s., hadisu:

Teško je pronaći opću formulu koja bi važila za svaku situaciju, jer je, uglavnom, svaka sitacija specifična i zahtjeva poseban pristup kako bi se uzele u obzir sve posebnosti i postiglo opće dobro.

Uz obavezu da vodi računa o tim posebnostima, smatram da bi najbliže pojašnjenje, u pogledu vremena kada se djevojka treba udati, bilo ono koje je spomenuto u Poslanikovom, s.a.v.s., hadisu: ”Kada vam dođe onaj s čijom ste vjerom i moralom zadovoljni, oženite ga. Ako tako ne uradite, bit će nered (fitne) i nemoral (fesad) rasprostraljeni na Zemlji.” ( Ibn Madždže: Sunen, Kitabun-nikah, br. 1957)

Ja bih svakoj djevojki preporučio da se uda čim se za to ostvare odgovarajući, šerijatom predviđeni uvjeti.

Također, preporučio bih i roditeljima da ne odugovlače sa udajom i ženidbom svoje djece ukoliko su zadovoljeni predviđeni uvjeti, jer ukoliko se ne bude postupalo po preporuci Poslanika, s.a.v.s., na Zemlji će vladati nered.

Izvor: Knjiga za žene – FETVE I SAVJETI – Dr. Šukrija Ramić

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Lejletul Miradz mubarek noc

Muslimani u nedjelju (27.02.2022) dočekuju odabranu noć Lejletu-l-Miradž

Šta za muslimane predstavlja ova noć? Noć Lejletu-l-Miradž za pripadnike islama predstavlja noć putovanja poslanika …

error: Oo !!