Njemački naučnici smatraju kako u Hercegovini raste lijek protiv korone

Otvorite tekst. Možete i naručiti ovu višestruko korisnu biljku…

Svijet je u utrci za pronalaskom pouzdane vakcine protiv COVID-19, neočekivane pošasti 21. stoljeća koja je do sada odnijela više od milion života, a skoro 35 miliona je oboljelo.

Za sada. No, naučnici s njemačkog Instituta Max-Planck u Potsdamu istražuju kako pomoći oboljelima, kako ih liječiti od koronavirusa i to s pomoću jedne “obične” ljekovite biljke – slatkog pelina.

Ako želite naručiti ovaj čaj posjetite nas. Kliknite na ovaj link

Imaju rezultate koji ulijevaju nadu za početak kliničkih ispitivanja. Kako je već pisao DW, istraživanja su iznenadila naučnike: ekstrakti slatkog pelina aktivni su protiv SARS-CoV-2. Listovi biljke slatkog pelina (Artemisia annuae), uzgajani u Kentuckyju u SAD-u, najbolju antivirusnu aktivnost pokazali su kod ekstrakcije sa čistim etanolom ili destiliranom vodom, ali i dodavanjem kafe.

Slatki pelin protiv korone?

Petra Mihića iz Ljubinja ta vijest nije posebno iznenadila. On već godinama jedini u BiH i na bio osnovi uzgaja upravo slatki pelin, višestruko ljekovitu biljku koja se desetljećima upotrebljavala kao lijek protiv malarije, a u Hercegovini često raste i kao samonikla.

– Kada se u Hercegovini prije nekoliko godina masovno počelo saditi smilje, koje je također ljekovita biljka, ja sam želio učiniti nešto drukčije. Čitao sam da se u kineskoj tradiciji posebno cijenio pelin u liječenju kancerogenih oboljenja i godinama istražujem kako postići najbolju kvalitetu u najboljim uvjetima uzgajanja ove specifične biljke. I tako je počela moja avantura sa organskim uzgajanjem slatkog pelina – kaže Petar Mihić za Deutsche Welle.

Ipak, koliko fitoterapija, liječenje ljekovitim biljkama, ima podršku i u “službenoj” medicini?

Dr. med. spec. Andrea Jurić za DW kaže da su se s mogućim pozitivnim učincima slatkog pelina u liječenju COVID-19 liječnici upoznali tokom pandemije.

– U habitusu naroda koji žive na području Hercegovine je traženje lijeka u pripravcima biljnog porijekla kojima je Hercegovina jako bogata. Upoznata sam s činjenicom da su ljudi s ovih prostora konzumirali čaj od slatkog pelina te prijavljivali pozitivne učinke u svim fazama infekcije COVID-19. Smatram da bi bilo jako korisno provesti dodatne kliničke prospektivne studije po ovom pitanju – kaže ova epidemiologinja za DW.

Prof. dr. Jasenko Karamehić, internist imunolog, jedan od vodećih u BiH i s bogatim iskustvom rada u medicinskim centrima diljem svijeta, kaže da “sve ima itekako smisla”.

– I to zato jer slatki pelin djeluje na malariju, a antimalarici, lijekovi kao klorokin, cidrofloroksin itd., spadaju u grupu lijekova koji imaju određenu specifično-nespecifičnu aktivnost kao ramdesivir ili neki drugi retroviralni, antivirusni lijekovi protiv primjerice AIDS-a itd., i na COVID-19 – kaže prof. dr. Karamehić za DW.

On podsjeća da se dio ove biljke u Aziji upotrebljava u liječenju malarije te da već godinama stanovništvo koristi njena ljekovita svojstva.

Petar Mihić se u vrijeme kada se sadilo smilje odlučio za uzgoj slatkog pelina

– I tu je ta konekcija. Meni, kao imunofarmakologu to je još lakše shvatiti i vidi se da svi lijekovi koji djeluju na uzročnika malarije, djeluju uspješno i na COVID-19. Da se razumijemo, nije to specifični lijek, ali jest specifično nespecifični – znači ima određen učinak – zaključuje prof. dr. Karamehić.

Dok slatki pelin, prema stavovima naučnika, potvrđuje značaj u liječenju oboljelih od COVID-19, svijet očajno čeka učinkovitu vakcinu.

– Rekao sam da trebamo uzeti najbolju vakcinu. Najučinkovitiju, s najmanje neželjenih posljedica i bez prefiksa rusko, kinesko, američko, britansko, tursko… Što se mene tiče, a radio sam širom svijeta, najviše nade polažem na britansku vakcinu sa Oxforda. To je evropska vakcina, ispitano dominantno na Evropljanima, koji geografski žive “pod istim krovom”, vrlo sličnom klimom i ono bi nam najbolje odgovaralo – smatra prof. dr. Karamehić.

Saff

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Mitropolit poručio Dodiku: “RS će nestati, Bosna će biti cjelovita, a od Srbije će ostati samo beogradski pašaluk”

“Bolje je Srbiji da misli o Vojvodini, da vide kako će riješiti to pitanje” Mitropolit …

error: Oo !!