Amina i Armin Muzaferija: Upoznali smo se u ramazanu, a volimo se u ime Allaha dž.š.

Poznati bosanskohercegovački pjevač Armin Muzaferija izabranicu svog srca Aminu upoznao je u ramazanu

“Svratio sam na iftar u Kiseljak, u džemat na Gromiljaku. Tokom omladinskog iftara ugledao sam Aminu i pitao mladiće ko je ona. Niko je nije poznavao, samo su mi kazali da nije iz komšiluka jer je i oni prvi put vide. Efendijinog sina sam poslao da se raspita, ali on se nije vratio sa informacijama”, prepričava Armin tu ramazansku noć 2009. godine, piše “Faktor“…

Nakon iftara Armin je sjeo da popije kahvu sa domaćinom Hamzom efendijom Berbićem i hafizom Nedžadom efendijom Ćemanom, Amininim ocem.

Hafizova kćerka

“Tokom sijela, prilazi efendijin sin i kaže mi: “Ona djevojka ti je hafizova kćerka.” Ja sam od stida počeo mijenjati boje jer je hafiz, Aminin babo, sjedio pored mene. Tu noć su mi govorili: “sad će ti punac vaziti”, a Amina i ja se ni upoznali nismo. Tek nakon te noći nastupila je blagodat društvenih mreža kada smo stupili u kontakt i tada mi je Facebook bio baš koristan”, kazao je Armin.

Nakon četiri godine ašikovanja, na dan kada su se upoznali, 5. septembra 2013. godine ovaj par se vjenčao. A u ramazanu su dobili i sina Abdulaha.

“Oboje smo vezani za svoje porodice i vrijeme najradije provodimo sa njima, a hvala Bogu ima nas puno, pa su nam tako i ramazani najposebniji u porodičnom okruženju. Tako je bilo i ove godine, tradicionalni prvi iftar proveli smo sa mojim roditeljima, a drugu noć kod Amininih roditelja”, priča pjevač.

Život mu se, kaže, nakon ženidbe puno promijenio, pa tako i ramazani.

“Kada sam bio mlađi, ramazan je bio pojam dužeg spavanja, dobre hrane i iftara, ali kako je vrijeme prolazilo, shvatio sam da je ramazan zapravo mjesec aktivnosti. I ovaj, kao i prethodni ramazani, nam je u potpunosti ispunjen. Ugrabili smo priliku i da nas dvoje sami iftarimo, dok meni predstoji više od 15 radnih iftara na terenu širom cijele BiH”, pojašnjava Armin, te dodaje da će mu supruga Amina praviti društvo gdje joj to mogućnosti budu dozvoljavale zbog djece.

Amina nastoji pratiti Arminov tempo i najveća je podrška svom mužu.

“Ona je moja logistika, 80 posto vremena posvetila je djeci, 15 posto meni, ispeglaj, pripremi stvari u kofer, a za sebe ostavlja samo pet posto. Međutim, mi ćemo to njoj jednog dana nadoknaditi, mada i ona bolje funkcionira kada joj je gužva”, naglašava Armin.

Zbog velikog broja obaveza oko djece Amina ne stiže puno vremena odvojiti za pripremu iftara.

“Moram pohvaliti Armina da bolje kuha od mene. On napravi odlično jelo od onog što ima u frižideru, dok ja radim sve po receptu. Kada pripremam iftar za prijatelje, uglavnom ih pitam šta im se jede i to im i skuham. Ali dosta vremena smo van kuće pa i nemam priliku da pripremim puno iftara”, kaže Amina.

Arminov posao traži mnogo vremena i odricanja, ali, kako ističe, ne dopušta da to utječe na porodicu.

“Ne sjećam se kada sam za Bajram bio kući, ali Bog me počastio da ljepotu Bajrama provedem sa hiljadama ljudi, tako se tješim, a zna se da je najljepše sa svojim najmilijim. Ipak, način na koji ja radim, ima i pozitivnih stvari, poruke koje šaljem pjesmama, sevdalinkama i Ilahijama. A moto svega je da nema odmora na ovom svijetu, jer se ne ide odmoran pred Boga. Koliko god da se umorimo, važno je da je vrijeme iskorišteno”, kaže pjevač.

Ovaj par na poseban način u vezi i sa tekijom.

“Meni su se mnoge lijepe stvari desile zahvaljujući tekiji, to je jedan način života, vjersko upotpunjenje. Ne moramo to gledatI kao tekiju, nego kao jedan jak džemat. Čovjeku treba džemat i društvo. Onaj ko se udalji od džemata je kao i ovca koja se odvoji od stada pa je vuk pojede, tako je generalno i sa čovjekom”, kažu Muzaferije.

U tekiji pravim čajeve

Armin ističe da je tekija u mnogome utjecala na njegovu duhovnu nadogradnju i da mu je itekako pomogla u poslu kojim se bavi.

“Naučio sam da u ovom poslu trebam biti uporan, ali da za dunjaluk ne prodajem najvažnije stvari u životu. Dešavalo mi se da sa 20 godina imam koncert pred nekoliko hiljada ljudi i čovjeku to imponuje, međutim, kada dođem u tekiju, zaduže me da nešto očistim, daju mi da pravim čajeve i na taj način te vrate na zemlju. Poenta je u ubijanju nefsa, ega. A svako ko ima svoj džemat, zna koje je to bogatstvo”, zaključuje Armin.

Oboje se slažu da se vole u ime onoga što je vječno, u ime dragog Boga i svoj život žive na taj način i zahvaljuju dragom Allahu dž. š. jer ih je počastio i hairli bračnim drugom, djecom, džematom i svim drugim bogatstvima.

faktor

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

POVODOM RAMAZANA MUSTAFA ALAJMOVIĆ POZVAO INSANE DA MU UPLATE ZEKAT ILI VITRE

Mustafa Alajmović, poznat po radu sa džemovima i sokovima pod imenom “Ko nema, nek’ uzme …

error: Oo !!