Jusuf Qardawi: Status namaza i posta žene koja ne nosi hidžab. Svaki moj pogled u kosu djevojke bez hidžaba je zabranjen

Jusuf Qardawi: Status namaza i posta žene koja ne nosi hidžab. Svaki moj pogled u kosu djevojke bez hidžaba je zabranjen

Odgovor: Sa Allahovim imenom, salavat i selam neka je na Poslanika, a zatim: Naravno, prima se, jer se u islamu svako djelo obračunava, jer Uzvišeni kaže: Ko uradi koliko trun dobra, vidjet će ga, a ko uradi koliko trun zla, vidjet će ga. Ono što, u pogledu naših sestara i kćerki, želim kazati jeste da nije lahko živjeti život i konstantno činiti ono što je Uzvišeni Allah zabranio. Pošto je otkrivanje kose i ruku iznad šaka zabranjeno, onda dolazimo do zaključka da sestra koja ne nosi hidžab konstantno čini grijeh, a to je velika nesreća.

Kada čovjek čini neki haram, on ga učini, a onda ga ostavi, dok, u ovom slučaju, sestra konstantno, bez prekida čini haram. Ustrajnost u grijehu je ta koja i od malih grijeha proizvodi velike grijehe, a od velikih grijeha još veće. Zato, savjetujemo svaku sestru muslimanku, koja ne nosi hidžab, da ga stavi i da ne živi cijeli svoj život u grijehu.

S druge strane, sestra koja ne nosi hidžab čini još jedan grijeh, a to je da sebe izlaže pogledu ljudi i uvodi ih u grijeh. Tako, naprimjer, dok držim predavanje u sali se nalaze i djevojke sa hidžabom i one bez hidžaba i svaki moj pogled u kosu djevojke bez hidžaba je zabranjen. Postoje takve situacije u kojima je nemoguće izbjegnuti poglede i komunikaciju sa djevojkama bez hidžaba.

U nekim mjestima je to uređeno tako da profesor boravi u jednoj prostoriji, a djevojke u drugoj, ali je to nedjelotvorno, nema interaktivnog rada profesora i studenata. Dakle, djevojka koja ne nosi hidžab čini grijeh prema svakom onom ko je pogleda i koga navede na grijeh, jer je haram gledati u otkrivene dijelove ženskog tijela.

Nemoj zaboraviti da podijeliš hair!

Autor: dr. Jusuf el-Karadavi
Prijevod i obrada: IslamBosna.ba

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Post 10 Muharrema

Najbolji post poslije mjeseca Ramazana je post koji ubrzo slijedi. Ko ovaj dan posti Allah mu briše grijehe iz prošle godine:

Allah dž.š u Kur’anu kaže: “Broj mjeseci u Allaha je dvanaest, prema Allahovoj knjizi od …

error: Oo !!