Buduća supruga nije dužna kazati svome izabraniku da je izgubila nevinost, iz sljedećih razloga:

Da li je djevojka dužna obavijestiti zaručnika da je izgubila nevinost u činu zinaluka?

Da li je djevojka dužna da obavijesti budućeg supruga da nije nevina?

PITANJE: Esselamu alejkum we rahmetullahi we berekatuhu!

Žena sam, nisam udata i počinila sam blud i zaista se kajem iz svega srca i molim Allaha za oprost i vratila sam se islamu, elhamdulillah.

Ubrzo bi se trebala udati, a moj inšAllah budući muž uvijek govori: “Tako mi Allaha oženit ću čistu ženu, onu koja nije počinila blud”.

I on ne zna da sam ja ta koja je počinila taj veliki grijeh. Zanima me da li ja moram njemu da priznam da sam učinila blud s obzirom da se neće htjeti oženiti sa mnom ako mu to priznam. I što trebam da uradim? Allah vas nagradio!

ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.

Hvala Allahu i neka je salat i selam na posljednjeg vjerovjesnika, a zatim:

Da li je djevojka dužna da obavjesti budućeg supruga da nije nevina?
Odgovor na ovo zavisi od razloga gubljenja nevinosti:

Prvo stanje – da je izgubila nevinost u spolnom odnosu činom zinaluka nakon čega se iskreno pokajala ili greškom (ako je to moguće da se desi).

Pa ako budući muž ne uslovljava ni prije vjenčanja niti pri vjenčanju da je djevica, onda nema smetnje da prešuti i sakrije tu činjenicu. Ako muž nakon intimnog odnosa primjeti gubljenje nevinosti ako hoće može joj dati talak.

A ako muž uslovi prije vjenčanja ili pri vjenčanju da buduća supruga bude nevina, onda je ona dužna da ga obavijesti o činjeničnom stanju bez ulaženja u detalje. U protivnom to bi predstavljalo varanje koje je zabranjeno po hadisu „Ko nas vara nije od nas“ (Muslim). Pa ako on hoće da je ženi kao takvu, dozvoljeno mu je kod većine učenjaka pod šartom da je se iskreno pokajala.

Drugo stanje – da je izgubila nevinost, u smislu da zna da joj je pukla djevičanska opna (himen), mimo spolnog odnosa na neki od sljedećih načina:

– ozljede u predjelu polnog organa koje uzrokuju pucanje himena, poput saobraćajnih nesreća, padova, grubih skokova, tjelesnog udara ili sudara i slično,

– neke vrste sportskih igara koje zahtijevaju težak tjelesni napor, poput nekih gimnastičkih disciplina, jahanje konja i slično,

– samozadovoljavanje pri kojem se stavlja čvrst predmet ili prst u polni organ,

– hirurškom operacijom,

– usmjeravanje jakog vodenog mlaza (ili pritisaka vode iz tuša) u polni organ,

– jako menstrualno pranje,

– dugovremeno ostajanje djevojke neudatom (često uzrokuje pucanje himena), …

U ovom slučaju, s obzirom da je ona u statusu nevine djevojke i u stvarnosti i po Šerijatu po stavu većine učenjaka (a što je ispravan stav), ona nije dužna da obavještava vjerenika (budućeg muža) o svom stanju.

Ve billahi tevfik.

Zijad Ljakić

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

ZBOG ZINALUKA UMRO NA SEDŽDI

Sudbina momka koji je učinio zinaluk, a potom umro na sedždi… Mnogi su došli tobe …

error: Oo !!