OVAJ GEST EFENDIJE VELIĆA ODUŠEVIO JE VIŠE OD 10.000 LJUDI

Da plemenitost i darežljivost prate efendiju Velića, dokazuje i ovaj njegov status

Sinoć je sarajevski imam Muhamed Velić na svom Facebook profilu napisao status o mladom studentu iz Livna koji studira pravo u Sarajevu. Student nije imao gdje prenoćiti, a kao i bezbroj puta dosad, imam mu je otvorio vrata džamije.

Da plemenitost i darežljivost prate efendiju Velića, dokazuje i ovaj njegov status koji je objavljen pretprošle godine.

Ovaj gest oduševio je više od 10.000 ljudi na Facebook profilu efendije Velića, a status prenosimo u cijelosti:

“Noćas u džamiji na konaku ima jedan musafir. Student iz Livna, studira prāvo u Sarajevu. Fin momak. Došao je u džamiju nešto malo prije akšama.

Sjedio sam u mektebu, čuo sam ga i vidio na kamerama, mislio sam da je došao namaz da obavi, ali sam vidio da se uzhodao. Izašao sam da vidim o čemu se radi. Kad on pred mene, zahvaljuje Allahu da me je sreo. Kaže da je došao iz Livna, mora neke ispite polagati, a nema para da plati prenoćište, pa pita može li prespavati u džamije dvije noći. Naravno da može, kažem mu, tu smo da pomognemo! Klanjao je zajedno s nama akšam i jaciju, a onda sam mu rekao da me čeka na mahfilu (na spratu džamije), izaći ću da mu pokažem gdje šta stoji i kako ćemo napraviti postelju.

Nakon nekoliko minuta, dok sam se spremio, krenuo sam prema mahfilu, a onda sam čuo da s nekim razgovara na telefon, bila je to njegova majka. Govorio joj je da je našao džamiju, da se hajirli smjestio i da je sve u redu. O, Bože, mislio sam u sebi dok se selamio s majkom, ponavljajući joj da ne brine, ima li išta ljepše, toplije i iskrenije od razgovora s majkom! Svaki taj razgovor isto zvuči i ništa se s njim ne može porediti.

Reče mi da je to njegova majka, selami me. Alejkumusselam, poselami i ti nju, kažem mu, i sve dok imaš majku koja te tako zove i brine za tebe, zapamti, nećeš biti sām i nećeš ostati nezbrinut. Jer, Milostivi Allah sluša njihove dove i molitve, više no ičije.

Otišao sam iz džamije, dirnut i smiren, u isto vrijeme; jedan je novi čuvar na konaku u našoj džamiji i jednostavno se lijepo osjećam zbog toga. A dova njegove majke, bezbeli, sve nas pokriva.

Ej, Allahu, ej, Rahmānu!

(Hayat/Foto:Arhiv)

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Šidi Hrnčić je potrebna naša pomoć, neophodna joj proteza za nogu

Šida Hrnčić,rođena 1954. godine, iz Vrnogračke Slapnice, treba pomoć humanista za nabavku proteze. Naime, lijeva …

error: Oo !!