BOSANAC SE VRATIO IZ NJEMAČKE: POGLEDAJTE ZAŠTO PREPORUČUJE DA NE IDU U NJEMAČKU, VEĆ DA POSAO TRAŽE U BIH…

List Die Welt donosi priču o Aliji Ćatiću, Bosancu koji je nakon izbijanja rata u BiH sa porodicom pobjegao u Keln, proveo tamo 19 godina i prije šest godina se vratio i postao uspješan poduzetnik.

Ćatić ne razumije to što mnogi mladi Bosanci bježe u Njemačku. On ne smatra da BiH ima probleme sa tržištem rada.

– Mnogi ljudi osnivaju svoje firme i nalaze posao – kaže on i dodaje: – Ko zaista želi da radi i da nađe posao, garantovano će ga i naći.

Ćatić je uvijek sanjao da se vrati. On i njegova supruga Jasmina zahvalno gledaju na vrijeme provedeno u Njemačkoj. Tamo su dobili svoja dva sina i kćerku.

-Ipak smo tek sada sretni – dodaje on. Njegovi sinovi, koji imaju dvojno državljanstvo, slažu se sa svojim ocem. On je u Njemačkoj teško radio, najprije u fabrici kočnica a poslije u građevinarstvu. Na kraju je otvorio i prodavnicu sa hranom iz BiH. On nije naučio šta znači riječ nezaposlenost. Nakon povratka u Sarajevo odmah je osnovao firmu Logistic Agent.

– Danas je ta firma glavni partner Coca Cole u BiH – kaže ponosno Ćatić. Sretan je i što je zaposlio 30 ljudi.

I dok je u Njemačkoj morao raditi na gradilištima u BiH je Alija Ćatić šef. Zabrinjavaju ga jedino razne službe i uprava. Papire ne možeš dobiti bez problema i tako brzo kao u Njemačkoj. Ali i na to se čovjek navikne. Njegov sin Salih, koji će kasnije preuzeti poslove u firmi, zasnovao je prošlog petka familiju. Alija i Jasmina se nadaju da on neće, kao što su oni, morati da bježi”, piše Die Welt, a prenosi Deutsche Welle.

Piše: Faktor.ba/Foto: Die Welt

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Nevjerojatni Khabib još jednom oduševio borilački svijet!

Khabib Nurmagomedov je nezaustavljiv! UFC-ov prvak u Abu Dhabiju je obranio svoj pojas! > Slijedi …

error: Oo !!