NEKADA JE PRIČAO KAKO TOKOM AGRESIJE NA BIH “TURKE HVATA ŽIVE PO ROVOVIMA“ / VIDEO

Dobrivoje Radaković Kundak priznao ratni zločin nad zarobljenim pripadnicima Armije RBiH

Cijele 1995. godine vođene su velike borbe između Armije RBiH i srpskih snaga na platou Treskavice, na visovima od 2.000 metara, u skoro neprohodnim dijelovima. Srpska televizija je 9. jula 1995. objavila prilog o učešću „Bijelih vukova“, elitne jedinice Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske RS, na trnovskom dijelu Treskavice.

U tom prilogu, poslije komandanta jedinice Srđana Kneževića, izjavu daje i vojnik Dobrivoj Radaković Kundak iz Foče.

Kundak u izjavi kaže: “Bilo je žestoko. U prvi moment prići Turcima do rovova, onda ide sve lakše. Onda koja haubica, tenk. Uskačemo u rovove, hvatamo žive, ubijamo. To je naš posao dok se rat ne završi. I nema ljepšeg osjećaja nego kad vidim Turčina zavaljenog dole, a čeka me sljedeći da ga zavalim.To je idealno. Srce mi raste do neba.“

Kundak u ovom prilogu priznaje da je izvršio više ratnih zločina nad zarobljenicima. On danas, navodno, živi u Kraljevu u Srbiji.

Treba li jasniji dokaz Posebnom odjelu Tužilaštva za ratne zločine Bosne i Hercegovine?
Posebno, što još nije tretiralo ratni put ove jedinice, a u mnogima izjavama zarobljenih pripadnika upravo se spominju “Bijeli vukovi” kao okrutna jedinica koja je zarobljavala, mučila i ubijala zarobljenike.

slobodna-bosna.ba

Podijelite ovaj članak
error: Oo !!