Kako Mikail i melek Rad pomoću vatrene sablje okreću oblake:

On je jedan od najodabranijih meleka i spominje se u Kur’anu odmah nakon Džibrila:

“Ko je neprijatelj Allahu, i melekima Njegovim, i poslanicima Njegovim, i Džibrilu i Mikailu, pa Allah je, dosita neprijatelj onima koji neće da vjeruju.”

A njegova funkcija i obaveza jeste spuštanje kiše i opskrbe. Zanimljiva situacija kad je riječ o Mikailu, a.s., jeste to što ga Božiji Poslanik, a.s., nikad nije vidio nasmijana. Prenosi Enes ibn Malik, r.a., da je Poslanik, a.s., upitao Džibrila: “ Zašto nikad nisam vidio Mikaila da je nasmijan?” On mu je odgovorio: ” Mikail se nije nasmijao od dana kad je stvoren Džehennem. “

Mikail, a.a., ima svoje pomoćnike meleke koji čine ono što im on naredi naredbom Gospodara svoga: usmjerava vjetrove i oblake onako kako to želi Uzvišeni Allah, dž.š., i nema nijedna kap kiše a da je ne spušta po jedan melek na njeno određeno mjesto na Zemlji.

(El-Bidaja ven nihaja, Ibn Kesir. Također se spominje melek pod imenom “Ra’d” u hadisu: Rad je jedan od meleka koji je zadužen za oblake, koji ima sablje od vatre pomoću kojih okreće oblake onoako kako Allah, dž.š., hoče.” Prenosi ga Tirmizi u svom Sunenu.)

Knjiga: Džibril, A.S., Povjernik Božije Objave

Autor: Mensur Abdul-Hakim Muhammed

www.religis.com

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Meleci nisu dozvolili da se čovjeku u Mekki pored Kabe klanja dženaza

Meleci mu iz ovog razloga nisu dozvolili klanjati dženazu „Dedo, 83 godine, umro. U gasulhani …

error: Oo !!