ZAŠTO GENERALU JOVANU DIVJAKU TOLIKO SMETA KADA BOŠNJACI NAZIVAJU SELAM?

General Jovan Divjak uživa veliki ugled kod svih Bošnjaka, jer naš narod zna odati priznanje svima onima koji su bili na braniku Bosne i Hercegovine. Nažalost, general Divjak u zadnje vrijeme šokira bh. javnost svojim izjavama. Tako je gostujući u “Centralnom dnevniku” na Face TV krajnje neprimjereno izjavio da je pozdrav “selam” kriv što Bosna i Hercegovina danas nije multietnička i što se nalazi u teškoj situaciji.

“Onog momenta kada je na vratima u štabu Armije Bosne i Hercegovine oficir stavio ‘kad ulaziš u kancelariju, moraš da nazoveš selam’, kad sam obilazio naše jedinice u Tuzli, Sarajevu i gdje god sam išao, uvijek sam pozdravljao sa ‘pozdrav domovini’, a iza mene je išao čovjek iz štaba koji je govorio ‘selam’. Mislim, tada je podijeljena ideja o Bosni i Hercegovini multi, multi i sve ono što znači Bosnu i Hercegovinu, i tu su počeci svega ovoga i zato se danas nalazimo u ovoj situaciji”, rekao je general Divjak.

Teško je proniknuti u motive generala Divjaka za ovakav neprimjeren govor o svojim komšijama Bošnjacima i njegovim saborcima, kao što je teško razumjeti zašto je general Divjak dvadeset pet godina prešućivao tako važan podatak i, po njemu, krucijalni razlog urušavanja ideje multietničke Bosne i Hercegovine? Zašto to nije problematizirao prije dvadeset i pet godina, a ne sada, kada Bosna i Hercegovina preživljava možda svoje najteže trenutke i kada su velikosrpske i velikohrvatske rušilačke snage aktivniji i opasnije nego ikada.

Nažalost, general Divjak, svjesno ili nesvejsno, ovakvim izjavama daje vjetar u leđa upravo tim retrogradnim, antibosanskim snagama i na providan i krajnje neuvjerljiv, čak skandalozan način pokušava da relativizira i obezvrijedi časnu i pravednu borbu Armije Bosne i Hercegovine, u čijem sastavu je bio i general Divjak na kojeg su Bošnjaci i sve patriote naše države bili i ostali ponosni.

Sigurni smo da je general Divjak ubjeđen da Bošnjaci i njihov pozdrav ”selam”, nikada nisu bili, niti će biti, destabilizirajući faktor i razlog urušavanja ideje multietničnosti naše jedine domovine Bosne i Hercegovine. Zna general dobro ko je branio i ko će uvijek braniti multietničku Bosnu i Hercegovinu, a ko ju je napadao i ko bi to opet učinio ako mu se ukaže prilika.

General Armije Bosne i Hercegovine, Jovan Divjak, svojom neprimjerenom i neistinitom izjavom nije postigao ništa osim što na taj način iskrivljuje istinu o odbrani Bosne i Hercegovine i što je razočarao, rastužio i uznemirio svoje saborce Bošnjake u mubarek mjesecu ramazanu i u danima kada građani Bosne i Hercegovine obilježavaju najznačajnije datume u odbrani naše jedine domovine.

A što se Senada Hadžifejzovića i njegove televzije tiče, od njega nas više ništa ne može iznenaditi.

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Sebija Izetbegović: Studirala sam, imala malu kćer, brinula se o bolesnom ocu, bila u strahu da će mi muža odvesti u zatvor…

U takvim okolnostima pokažete da možete da savladate strašne prepreke. Žene sa kojima sada sarađujem …

error: Oo !!